Sårede etter bordingen flys til sykehus

Andre ankommer land på båre i strips. Krise i forholdet mellom Tyrkia og Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sårede passasjerer og pro-palestinske aktivister flys nå med helikopter til sykehuset i Petah Tikva i Israel, melder Ynetnews.

Andre fraktes i land på bårer iført strips, melder den tyrkiske avisa Milliyet, som er tilstede i havna med fotograf.

- Ingen hungerskatastrofe Det er ennå uklart hvordan de over 700 menneskene som ankommer havnen i Ashdod skal fraktes videre til sine hjemland, men Milliyet melder at alle tyrkere om bord de seks skipene har blitt bedt om å forlate Israel umiddelbart.

Israelere får nå beskjed av myndighetene om ikke å reise til Tyrkia av sikkerhetsmessige årsaker. Israels forsvarsminister sier han holder arrangørene av konvoien ansvarlige for at folk er drept.

- Det er ingen hungerskatastrofe på Gaza-stripen og det er ingen humanitær katastrofe, sier Ehud Barak ifølge Ynetnews.

Den israelske hæren hevder soldatene ble angrepet med kniver og stokker da de tok seg om bord på skipene. Dessuten skal det ha blitt funnet to pistoler på fartøyene.

- Irreversible konsekvenser Minst ni tyrkere skal ha blitt skutt og drept under bordingen tidlig i natt norsk tid.

Foto: Milliyet.com
Foto: Milliyet.com Vis mer

- Denne graverende handlingen i internasjonalt farvann kan føre til irreversible konsekvenser for mellom våre to land, skriver det tyrkiske utenriksminisdepartementet i en pressemelding.

Så langt er ti personer fraktet til sykehuset, som ligger inne i landet, øst for Tel Aviv. De siste meldingene fra det israelske militæret melder om 15 døde mens israelsk tv melder om 19 døde.

Ifølge organisasjonen «Frigjør Gaza» er alle bordede skip og aktivister fraktet til havnebyen Ashdod.

- Skjøt uskyldge - De hadde ingen rett til å borde skipet og de skjøt på ubevæpnede mennesker som sov, sier Greta Berlin, i «Frigjør Gaza»-kampanjen til Dagbladet.

Hun har blant annet sett videoen av bordingen.

- Det er tolv til femten personer på hver av de tre lasteskipene og mellom seks og sju hundre passasjerer på Mavi Marmara. I tillegg var et eurpeisk passasjerskip 65 passasjerer og en amerikansk båt med 25 folk med i konvoien, sier Berlin..

Organiasjonen har advokater på land som de håper får møte og bistå passasjerene når de frigjøres av den israelske hæren.

I live Den muslimske lederen Sheik Salah skal også være funnet i live. Lenge gikk det rykter om at han var drept eller sendt til et sykehus med alvorlige skader og israelske styresmakterfryktet dette ville utløse nye opptøyer.

Dagbladet kommer med mer.

DEMONSTRANTER: Fredsaktivister fra Israel og utlandet står utenfor havneområdet i Ashdod med plakater i dag. Foto: JACK GUEZ/AFP
DEMONSTRANTER: Fredsaktivister fra Israel og utlandet står utenfor havneområdet i Ashdod med plakater i dag. Foto: JACK GUEZ/AFP Vis mer