RYSTET: Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson er dypt rystet etter attentatet mot partifeller i Norge - De vonde minnene etter drapet på Olof Palme kommer tilbake. Det er ubegripelig at noen kan være så ondskapsfull, sier han.  Her sammen med norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.
Foto;Cornelius Poppe / SCANPIX
RYSTET: Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson er dypt rystet etter attentatet mot partifeller i Norge - De vonde minnene etter drapet på Olof Palme kommer tilbake. Det er ubegripelig at noen kan være så ondskapsfull, sier han. Her sammen med norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Foto;Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Sårene etter drapet på Olof Palme rives opp

Sveriges tidligere statsminister, Ingvar Carlsson (76) er dypt rystet etter massakren på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): -Det som har rammet våre norske kamerater er aldeles forferdelig, sier en rystet Ingvar Carlsson til Dagbladet.

Fakkelmarkering I går dro han og hustruen Ingrid til deres feriested på Gotland for å skrive talen han i morgen skal holde på Sergels Torg i Stockholm når AUFs søsterparti i Sverige, SSU holder en fakkelmarkering til minne om ofrene etter terroren i Norge.

-Vi er et brødrefolk og tragedien går sterkt inn på oss her i Sverige, sier Carlsson som søndag var til messe i den norske kirken i Stockholm.

AUF var målet -Når jeg var SSU-leder på 60-tallet var vi mye på Utøya og har mange gode minner derfra. At noen kan klekke ut en så djevelsk plan for å massakrere unge uskyldige mennesker er ikke til å begripe.

-Hvordan opplevde du å få nyhetene fra Norge?

-Uvirkelig. Først kom jo denne grusomme eksplosjonen i rgjeringskvartalet. Deretter en melding om skyting på Utøya.

"Utøya er det egentlige målet", sa min kone umiddelbart, og hun fikk dessverre rett, sier Carlsson.

Sårene etter Palmedrapet Vårt naboland er langt fra ukjent med politisk motivert vold og drap på politikere. Og det er Arbeiderpartiets søsterparti i Sverige, Socialdemokraterna som har betalt prisen.

I 2003 ble den svenske sosialdemokratiske utenriksministeren Anna Lindh stukket ned med kniv under en handletur sammen med en venninne. Hun døde dagen etter av skadene. da hadde legene kjempet for livet hennes i timesvis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sin uskyldighet mistet imidlertid Sverige 28.februar 1986 da statsminister Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate. Palme, som hadde vært på kino sammen med sin kone gikk uten sikkerhetsvakter da attentatmannen slo til.

Ingvar Carlson ble den som ble satt inn som statsminister etter Olof Palme. Nå er han pensjonist, men fortsatt en politisk røst i Sverige og har spesielt god kontakt med ungdomspartiet til Socialdemokraterna.

Bomben i regjeringskvartalet og angrepet mot uskyldig ungdom på Utøya får vonde minner til å velte fram hos den tidligere statsministeren.

Sveriges tidligere statsminister Olof Palme    AFP PHOTO
Sveriges tidligere statsminister Olof Palme AFP PHOTO Vis mer

-De grusomme nyhetene fra Norge rev opp såret etter drapet på Olof Palme. Det er samme følelsene som velter på nå, med full kraft. Det er ubeskrivelig og vondt, sier Carlsson som har mye kontakt med Gro Harlem Brundtland.

Jens imponerer -Gro var kanskje et mål, men drapsmannen ville strupe rekrutteringen til AUF og Arbeiderpartiet. Det må vi ikke tillate ham. Vi står, og skal stå nært våre kamerater i Norge, også i denne tunge tiden.

Heldigvis klarer de seg godt, og jeg må si at Jens Stoltenberg er fantastisk. Han skal vise at landet har et lederskap, vise at attentatmannens politiske plan ikke virker, og samtidig vise personlig sorg. Et tungt ansvar han mestrer med glans.

-Til mine norske partivenner vil jeg si;

Før deres døde kameraters arbeid og tanker videre. På den måten blir morderen en mislykket morder.

POLITISKE DRAP: Sverige har to ganger de siste tiårene opplevd politiske attentat. Begge gangene er det topper hos Socialdemokraterne som rammes. Først Olof Palme (over) som ble skutt og drept 28.februar 1986. Deretter den svenske utenriksministeren Anna Lindh (bildet) som ble stukket ned i et kjøpesenter 10.september 2003. Hun døde på sykehuset dagen etter. Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk
POLITISKE DRAP: Sverige har to ganger de siste tiårene opplevd politiske attentat. Begge gangene er det topper hos Socialdemokraterne som rammes. Først Olof Palme (over) som ble skutt og drept 28.februar 1986. Deretter den svenske utenriksministeren Anna Lindh (bildet) som ble stukket ned i et kjøpesenter 10.september 2003. Hun døde på sykehuset dagen etter. Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk Vis mer