Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sårene rippes opp igjen

Hardt for ofrene å se Karadzic igjen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Radovan Karadzic er tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, blant annet på grunn av massakren i Srebrenica i 1995, der 8 000 bosniske gutter og menn ble drept.

For de overlevende etter hans brutale regime, vekker dagens høring i Krigsforbryterdomstolen i Haag blandede følelser, ifølge Marco Gerritsen, advokat for en gruppe som kaller seg \'Srebrenicas mødre\'.

- Gamle sår åpnes og de blir konfrontert med det som skjedde i 1995, sier han til AP.

Smertefullt gjensyn

Flere steder samlet overlende seg for å følge tv-overføringen av dagens rettsmøte. Noen tok til tårene da Karadzic viste seg på skjermen og da de 11 alvorlige tiltalepunktene ble lest opp.

For første gang fikk de gjenlevende se hvordan Karadzic virkelig ser ut etter at han har fjernet det lange håret og skjegget han lot gro da han levde i skjul.

-De er selvsagt glade fordi dette er et stort skritt i retning av rettferdighet. På den andre siden er det fremdeles noen som går fri, blant annet Ratko Mladic, sier Gerritsen.

General Mladic blir kalt \'slakteren fra Bosnia\', og var Karadzics høyre hånd. Han befinenr seg trolig fortsatt i Serbia.

GJENSYN: En bosnisk muslimsk kvinne tok til tårene da hun så Kardzic på tv i ettermiddag. Foto: AFP
GJENSYN: En bosnisk muslimsk kvinne tok til tårene da hun så Kardzic på tv i ettermiddag. Foto: AFP Vis mer

God forberedt

I retten i dag presierterte Karadzic at han ønsker å representere seg i den påfølgende rettssaken. Hans bror, Luka Karadzic, sa i dag at den tidligere serbiske lederen planla dette mens han levde i skjul.

- Ha var godt forberedt på en mulig arrestasjon og tror at dette vil ende godt, sier broren til den russiske avisa Izvestia, ifølge Times.

Serbiske myndigher skal ha beslaglagt Karadzics bærbare PC og 50 disketter med dokumenter som ble skrevet i forberedelsen til hans forsvar, ifølge broren.

image: Sårene rippes opp igjen
<B>TRE ANSIKTER</B>: I dag viste Radovan Karadzic sitt sanne jeg for offentlighen for første gang på 13 år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media