- Sårene vil gro, men arrene vil alltid være med oss

Det ble i dag avholdt minnegudstjeneste for 22. juli i Oslo domkirke, med flere sentrale politikere og kronprinsparet tilstede i kirken.

MINNEGUDSTJENESTE: Det blir nå avholdt minnegudstjeneste i Oslo domkirke to år etter terrorangrepene 22. juli 2011 i Oslo og på Utøya.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MINNEGUDSTJENESTE: Det blir nå avholdt minnegudstjeneste i Oslo domkirke to år etter terrorangrepene 22. juli 2011 i Oslo og på Utøya. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble i dag holdt minnegudstjeneste for 22. juli 2011 i Oslo domkirke.

Anne Grete Preus åpnet med sangen «Fylt av min kjærlighet», en norsk oversettelse av Bob Dylans «Make you feel my love». Inngangssalmen «Kjærlighet er lysets kilde» ble så sunget av medlemmer av Oslo Domkor.

- Vi vil minnes at det er to år siden samholdet fant nye uttrykk, to år siden rosetogene fylte gatene og to år siden nyskapende språk bant oss sammen, sier fungerende biskop og domprost Anne-May Grasaas.

Hun sier at vi i dag skal minnes de døde, lytte til musikk, tenne lys og be.

- Noen sliter med bunnløst savn, uro og angst. Vi vet at mange er sinte og frustrerte. Og det må alle som trenger det få være det lenge nok, sier Grasaas under gudstjenesten.

- Arrene vil alltid være med oss - Sårene vil gro, men arrene vil alltid være med oss, sier John Hestnes, ved støttegruppen for 22. juli, under sin tale.

Hestnes sier at vi bør være stolte av hvordan vi sto sammen etter terroren, og oppfordrer alle til å ta vare på hverandre.

- Det er viktig å stoppe opp og markere at vi ikke kan ta demokratiet og vårt frie og åpne samfunn for gitt, sier han.

Dagbladet har snakket med flere AUF-ere som var på Utøya, og her kan du lese om hvordan terroren endret dem.

- Det dyrebare blir aldri glemt Preses Helga Haugland Byfuglien var blant de som talte under gudstjenesten.

- Det dyrebare blir aldri glemt. Det som er dyrebart for oss forblir, fordi det er umistelig. Det dyrebare lar seg ikke måle. Det er derfor vi er samlet her i dag, to år etter 22. juli 2011, sier Haugland Byfuglien.

Hun taler om de gode minnene, og sier at glemsel verken er en lindring eller et mål i seg selv.

- Det er ingen entydig sannhet at tiden leger alle sår. Det som er vondt viskes ikke bort, minnene om de som ikke er her lenger er tunge, sier Haugland Byfuglien.

Etter bønnen fikk de som ville det tenne lys for håp i kirken, og kronprinsparet var blant de første som gjorde det.
 
Flere sentrale politikere er tilstede under minnegudstjenesten, blant dem Jens Stoltenberg, Eskil Pedersen, Audun Lysbakken, Grete Faremo, Rigmor Aasrud og Knut Arild Hareide. Slottet er representert ved kronprinsparet.

- Minnegudstjenesten markerer noe viktig, vi minnes 22. juli og de vi savner på en verdig måte, og gir dem omtanke. Jeg synes minneseremonien var fin og verdig, det er viktig å minnes det grusomme som skjedde, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet rett etter gudstjenesten.

Høy sikkerhet Dagbladets reporter på stedet melder om at det det klokken halv tolv var kø for å komme inn i kirken, og at det er cirka 70 mennesker utenfor. Det er mye politi og høy sikkerhet på stedet, men en rolig stemning blant de som har samlet seg utenfor.

Det ligger et titalls roser på trappa utenfor Oslo domkirke. På en vegg inne i kirken er det hengt opp en dekorasjon med røde roser.

- Tror seremonien berørte Prest Helga Haugland Byfuglien, fungerende biskop og domprost Anne-May Grasaas, domkirkeprest Øyvind Kvarstein, domkirkeprest Per Arne Dahl og diakon Maria Halldén er tilstede i domkirken. Det samme er John Hestnes og Berit Torsdatter Nygaard fra støttegruppene.

- Jeg tror denne seremonien berørte, og var sterk for de som kom. Det er viktig å være sammen om de felles verdiene. Jeg tror at kriken gir rom for å møte hverandre med innsiden ut, sier domkirkeprest Øyvind Kvarstein til Dagbladet etter seremonien.

Etter gudstjenesten er kirken åpen til kl. 22.00.

Flere markeringer Tidligere i dag ble det avholdt minnemarkering ved Regjeringskvartalet, der Jens Stoltenberg var blant de som talte.

Senere i dag blir det avholdt flere markeringer. Kl. 14.00 holder AUF sin minnemarkering på Thorbjørn-kaia på landsiden av Utøya. Statsministeren skal tale og legge ned krans. Kl. 15.00 er det minnemarkering på Utøya der Jens Stoltenberg deltar og blant annet legger ned en krans.

Det blir også holdt lokale minnemarkeringer rundt om i landet.

Ungdomspolitikerne sier til Dagbladet at 22. juli gjorde dem bråvoksne.