Såret pitbull funnet på åpen gate

Kriminelle bruker kamphunder som statussymbol og til hundekamper. Stovner-politiet har fanget 12 ulovlige hunder på to måneder, og krever et klarere lovverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt på blanke dagen fant politipatruljen en pitbullterrier mellom boligblokkene i Stovner bydel. Kamphunden var såret, trolig etter å ha vært med i ulovlig hundekamp.

- Den hadde dype bittskader og et brukket bein, forteller politifullmektig Marianne Midtbø om det skremmende funnet. Hunden ble avlivet.

- Statussymbol

Politiavdelingssjef Tom Østreng ved Stovner politistasjon i Oslo advarer mot at stadig flere kamphunder, men også hunder av lovlig rase, plager nabolag og politipatruljer.

- Stadig flere kriminelle bruker ulovlige kamphunder som forsvar og statussymbol.

Forrige torsdag torturerte ei 15 år gammel Stovner-jente sin jevnaldrende kjenning - blant annet ved å true med kamphund. Denne hunden ble tauet inn av politiet, og vurderes nå avlivet.

- Lovverket er så uklart at det er vanskelig å håndheve. Resultatet er at nesten ingen ulovlige kamphunder hittil er tatt av dage, sier Østreng.

«Operasjon Pitbull»

I mai satte Stovner-politiet i gang «Operasjon Pitbull», for å rydde vekk farlige hunder blant de drøyt 135000 innbyggerne i politiområdet.

På to måneder er fire kamphunder avlivet, mens åtte andre antatt ulovlige hunder har fått gult kort. Ett nytt tilfelle av truende atferd, og de blir avlivet.

Politimenn må nå holde styr på fem ulike lover, forteller politijurist Midtbø.

- Vi trenger et klarere lovverk som er enklere å forstå og bruke. Hva gjør for eksempel en patrulje som stopper en bil med en mistenkelig hund, spør Midtbø.

- Lovverket må forenkles. Det er allerede strengt nok til å ta ut både ulovlige, farlige og skremmende hunder, sier politiavdelingssjef Østreng.

Utnytter loven

Inntil lovverket ryddes opp i, bruker Stovner-politiet sin ferske hvitbok om hunder - med konkrete retningslinjer for hva polititjenestemenn kan og må gjøre i møte med farlige eller ulovlige hunder. Stovner-politiet ønsker ikke å gå i detalj om innholdet.

- Blant annet fordi vi vet at lovverket også utnyttes av kriminelle hundeeiere, for å kunne beholde hunden, sier politiavdelingssjef Østreng.

Stovner-politiets hvitbok skal også luke ut hundene som skremmer og plager nabolaget sitt. Hvis politiets advarsel ikke respekteres, kan hunder tas av dage uten å ha bitt i det hele tatt.

ET SAMFUNNSPROBLEM: Hundelovverket gjør at flere hunder som denne - sannsynligvis en pitbull - får gå ute, advarer politijurist Marianne Midtbø.