SKAL HA FORLATT JEMEN: Jemens president Ali Abdullah Saleh skal ha forlatt Jemen etter et angrep mot presidentpalasset i går. Foto: Reuters/Ammar Awad/Scanpix
SKAL HA FORLATT JEMEN: Jemens president Ali Abdullah Saleh skal ha forlatt Jemen etter et angrep mot presidentpalasset i går. Foto: Reuters/Ammar Awad/ScanpixVis mer

Såret president skal ha forlatt Jemen

Skal ha reist til Saudi-Arabia for medisinsk behandling etter angrepet mot presidentpalasset i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge BBC fikk presidenten en over 7 centimeter lang granatsplint under hjertet i angrepet mot presidentpalasset i Sana fredag.

I dag meldte flere medier gjentatte ganger at Saleh hadde forlatt Jemen, noe som like mange ganger ble avvist at den jemenittiske regjeringen.

Men i kveld opplyser en ikke navngitt kilde i den saudiarabiske regjeringen til Reuters at presidenten er ventet å ankomme Saudi-Arabia i kveld. Der Saleh få behandling for hals- og brystskader, ifølge kilden.

Samtidig kommer meldinger om at nabolandet har forhandlet fram en ny våpenhvile mellom regjeringen og ledere for stammesammenslutningen som kjemper mot den.

Jemens viseinformasjonsminister benekter at Saleh skal til Saudi-Arabia. Han fastholder at presidenten bare ble lettere såret i bakhodet under angrepet mot palasset.

- Splintskader BBC meldte tidligere i kveld at Jemens president har splintskader og andregrads forbrenninger på brystet og i ansiktet etter angrepet på palasset hans fredag.

Ifølge BBCs kilder, som skal være nær presidenten, fikk Saleh en granatsplint under hjertet i granatangrepet på presidentpalasset, hvor sju sikkerhetsvakter ble drept. En 7,6 cm lang splint skal ligge under hjertet hans, og en av presidentens lunger skal ha blitt punktert.

Men regjeringskilder hevdet i dag at Saleh var på bedringens vei.

Harde kamper Den siste uken har kampene rast i hovedstaden og ført Jemen på randen av borgerkrig. Kampene har stått mellom styrker som kontrolleres av sønnene og nevøene til president Saleh, og styrker som er lojale overfor den mektige stammelederen Sadiq al-Ahmar og hans familie. Begge familiene tilhører stammesammenslutningen Hashid.

Presidenten ga Ahmar skylden for angrepet fredag, noe Ahmar selv benektet. I dag kom imidlertid motangrepet. Ti personer ble drept og 35 ble såret da regjeringsstyrker bombarderte boligen til Hamid al-Ahmar, Sadiqs bror, ifølge nettsiden News Yemen.

Borte for godt? Om Saleh forlater Jemen, selv om det bare er for å dra på sykehus, kan det bli vanskelig for presidenten å beholde makten i det ustabile landet, skriver Reuters.

Internasjonale stormakter har presset hardt på for å få Saleh til å underskrive en avtale om maktoverføring forhandlet fram av Golfstatene. Den innebar at presidenten skulle gå av etter 33 år ved makten, mot immunitet for straffeforfølgelse.

Saleh har tre ganger lovet å skrive under, men hver gang har han trukket seg i siste liten.

Ut av Taiz Jemenittisk politi og militærenheter forlot i dag den sørlige byen Taiz etter en uke med blodige sammenstøt med demonstranter.

- Plyndring og kaos preger byen etter tilbaketrekkingen av sikkerhetsstyrker og hæren, sier en anonym opposisjonsleder til Reuters.

Kilder i regjeringspartiet bekrefter at styrkene har trukket seg ut.

Politi og soldater lojale til presidenten har gjentatte ganger den siste uken åpnet ild mot demonstrantene i byen. Demonstrantene krever at Saleh går av.

FN etterforsker meldinger om at så mange som 50 personer skal være drept i byen siden forrige søndag.

Angrep moské Presidenten opplyste i et lydopptak sendt på TV i går kveld at sju sikkerhetsvakter ble drept i angrepet, mens han selv hevdet å være lettere såret. En granat traff moskeen inne på presidentpalassets område.

Det statlige nyhetsbyrået SABA meldte tidligere i dag at blant andre Jemens statsminister og lederen for nasjonalforsamlingen, som ble såret i angrepet, ble sendt til nabolandet Saudi-Arabia for å få behandling.

Siden volden brøt ut i kjølvannet av folkedemonstrasjoner i januar, har flere enn 350 mennesker mistet livet i det fattige landet lengst sør på Den arabiske halvøy.

EU iverksatte fredag en plan for å evakuere EU-borgere fra Jemen og ba samtidig om en våpenhvile for å hindre at landet ender i borgerkrig.

(NTB)