Så stor er avstanden

Partene står milevidt fra hverandre både i prinsipper og milliarder.

AVSTAND: Erna Solberg (H) måtte tilslutt se langt etter Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) i sonderingene om en mulig fireparti-regjering etter valget. Hun måtte nøye seg med å danne en mindretallsregjering med Siv Jensen (Frp). Nå forhandler regjeringen og støttepartiene om et budsjett for 2015, og avstanden er stor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
AVSTAND: Erna Solberg (H) måtte tilslutt se langt etter Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) i sonderingene om en mulig fireparti-regjering etter valget. Hun måtte nøye seg med å danne en mindretallsregjering med Siv Jensen (Frp). Nå forhandler regjeringen og støttepartiene om et budsjett for 2015, og avstanden er stor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir alles kamp mot alle mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre i budsjettforhandlingene som startet i går.

Selv om uenigheten er stor om skatter, miljøavgifter og sosial profil, er samarbeidspartiene dømt til å finne en løsning før fristen for finanskomiteens innstilling går ut 20. november.

Ingen av partiene er tjent med regjeringskrise. Men særlig det ferske regjeringspartiet Frp, som sliter på meningsmålingene, må blø for å få enighet.

Slik står kampene Regjeringen bruker tre prosent av avkastningen av oljefondet. KrF vil bruke 2,5 milliarder mindre, Venstre tre milliarder mindre.

Dermed ligger det ikke an til noen økt oljepengebruk for å finansiere gode formål.

Regjeringen har foreslått skatte- og avgiftslettelser på 8,3 milliarder. Nær halvparten skal tas ved kutt i formuesskatten. Både KrF og Venstre vil skjerpe skatte- og avgiftsnivået.

Formuesskatten Regjeringen har senket formuesskatten med 4,1 milliarder kroner. Venstre vil ha en annen innretning på formuesskatten. KrF har nullet ut hele skattelettelsen og ønsker ikke store skattelettelser nå.

Et flertall av fylkeslederne i Frp sier de er villige til å droppe kutt i formuesskatten for dem med høyest formue, viser en ringerunde NRK har foretatt.

De fire samarbeidspartiene har i utgangspunktet tre forskjellige løsninger på hva som skal gjøres med formuesskatten.

Bunnfradraget Regjeringspartiene Frp og Høyre har foreslått at prosentsatsen for formuesskatt skal senkes fra dagens én prosent til 0,75 prosent, men at også bunnfradraget også skal økes, sånn at man ikke trenger å betale formuesskatt før man når en formue på 1,2 millioner.

Venstre vil beholde dagens sats på én prosent, men foreslår en kraftigere heving av bunnfradraget, til 2,2 millioner kroner.

 Det vil bety at formuesskatten bortfaller for 300.000 mennesker i 2015.

Bilavgifter Et stort slag vil stå om bilavgiftene.

Venstre og KrF har gått i strupen på regjeringen, og først og fremst Frp, ved å nulle ut alle lettelsene i bilavgiftene.

Sentrumspartiene vil vri avgiftene slik at det straffer seg å forurense, men det lønner seg å velge klimavennlig, og særlig Venstre må se en start på det såkalte grønne skatteskiftet, mens Frp må se kutt i bilavgiftene.

Fremskrittspartiet mener at lavere drivstoffavgifter slår best ut for folk som har minst fra før, samt for folk som er bosatt i Distrikts-Norge.

Barnetillegget Regjeringen kutter i barnetillegget til trygdede for å sikre at det skal være mer attraktivt å jobbe enn å leve på trygd.

STRIDSSAKENE: Her er fire sentrale saksområder i de pågående budsjettforhandlingene. Både sentrumspartiene og regjeringspartiene må gi og ta for å komme i mål. GRAFIKK. Kjell Erik Berg / Dagbladet
STRIDSSAKENE: Her er fire sentrale saksområder i de pågående budsjettforhandlingene. Både sentrumspartiene og regjeringspartiene må gi og ta for å komme i mål. GRAFIKK. Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Kombinert med lettelser i formuesskatten til de rikeste har denne saken blitt selve symbolet på et budsjett med en usosial profil.

Både KrF og Venstre krever at hele saken reverseres.

Frp mener barnetillegget må kuttes for å sikre integrering av innvandrerkvinner, mens Unge Høyre kaller sentrumspartiene uansvarlige og dobbeltmoralske og krever at Høyre står knallhardt på arbeidslinja.

Bistand
KrF krever over en milliard mer til bistand, og vil ikke godta noe annet utfall enn at minst en prosent av BNI går til verdens fattigste. Venstre vil øke bistandsrammen til en prosent.

Her har regjeringspartiene ikke noe annet å gjøre enn å bla opp om lag 600 millioner mer for å nå den magiske grensa.

KrF vil doble mottak av kvoteflyktninger og gi barnehagetilbud for 4-5-åringer i asylmottak. De vil bruke mer penger på integreringstiltak enn regjeringen og langt mindre penger til tvangsretur. Satsinger som kolliderer med Frp.

FORHANDLERNE: Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KrF), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (Frp) leder forhandlingene for sine respektive partier. Foto: NTB / Scanpix
FORHANDLERNE: Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KrF), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (Frp) leder forhandlingene for sine respektive partier. Foto: NTB / Scanpix Vis mer