AVLYTTET: Tidligere president Nicolas Sarkozy har fått sine telefon-samtaler avlyttet. Han har vært under ettergforskning for å ha mottatt ulovlig pengestøtte til valgkamp fra såvel Frakrikes rikeste kvinne, Liliane Bettencourt, som Libyas daværende diktator, Moammar Kadhafi. Nå er han satt i varetektsfengsel og avhøres om maktmisbruk og innblanding i rettsvesenet. Foto: AFP / Scanpix / THOMAS COEX
AVLYTTET: Tidligere president Nicolas Sarkozy har fått sine telefon-samtaler avlyttet. Han har vært under ettergforskning for å ha mottatt ulovlig pengestøtte til valgkamp fra såvel Frakrikes rikeste kvinne, Liliane Bettencourt, som Libyas daværende diktator, Moammar Kadhafi. Nå er han satt i varetektsfengsel og avhøres om maktmisbruk og innblanding i rettsvesenet. Foto: AFP / Scanpix / THOMAS COEXVis mer

«Sarko» i varetekt for maktmisbruk

Som den første tidligere presidenten i Frankrikes historie har Nicolas Sarkozy den tvilsomme æren av å bli satt i varetektsfengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nicolas Sarkozy var president i Frankrike fra 2007 til 2012, og som statssjef hadde han i disse åra immunitet fra rettsvesenet. Fra 26. februar i år han vært under etterforskning for maktmisbruk og forsøk på å påvirke rettsvesenet.
 
Tirsdag våknet folk i Frankrike til de utrolige nyhetene om at han er satt i varetekt i 24 timer, noe som kan forlenges til 48 timer, mens han avhøres i en domstol i Nanterre utenfor Paris. Etter dette må han enten løslates eller formelt siktes av påtalemakta.

Dagen før ble hans advokat, Thierry Herzog, og to generaladvokater i Kassasjonsretten satt i varetekt og avhørt i samme sak.

Uskyldig forfulgt
Etter at han gikk av som president har Sarkozy vært under etterforskning for flere forhold.

Han, som tidligere har vært innenriksminister og øverste sjef for såvel uniformerte som hemmelige politistyrker, hevder han er forfulgt av politiet og rettsvesenet. Han opptrer som uskyldig offer, noe som har fått politiske iakttakere til å sammenlikne ham med Silvio Berlusconi, Italias tidligere statsminister som nå soner samfunnsstraff og fortsetter å spille rollen som uskyldig forfulgt.

Sarkozy har imidlertid aldri hatt noe til overs for Berlusconi.

Penger fra Kadhafi
Etterforskere avlyttet telefonsamtalene mellom Sarkozy og advokat Herzog, mens de undersøkte om han hadde mottatt ulovlige økonomiske bidrag til valgkampen i 2007 fra den daværende herskeren i Libya, Moammar Kadhafi. Han skulle ha mottatt opp mot 50 milliioner euro (400 millioner kroner). Sarkozy vant samme år valget mot Ségolène Royal.

Men i de avlyttede samtalene avslørte etterforskerne noe annet. Advokat Herzog hadde fått hemmelige opplysninger fra venner i Høyesterett om hvordan det gikk etterforsningsmessig med en annen anklage mot Sarkozy. Også denne dreide seg om å ha mottatt ulovlige pengebidrag til valgkampen.

I dette tilfellet var giveren Frankrikes rikeste kvinne, arvingen til kosmetikk-selskapet L'Oreal, Liliane Bettencourt. På dette tidspunktet var hun angivelig for alderdomssvekket til å forstå hva hun gjorde. Hun ble umyndiggjort i 2011. Denne anklagen mot Sarkozy ble henlagt i fjor.

Byttehandel
I bytte for opplysninger fra - og litt påvirkningshjelp i - Kassasjonsretten lovte angivelig advokat Herzog på vegne av Sarkozy å hjelpe generaladvokat Gilbert Azibert til å få et ettertraktet embete i Monaco.

Da Sarkozy fikk mistanke om at hans offisielle telefon ble avlyttet skaffet han seg en hemmelig telefon under det falske navnet «Paul Bismuth». På den hemmelige telefonen avtalte Sarkozy og Herzog hva de skulle si etterpå på den andre telefonen for å villede etterforskerne som satt og lyttet. Men også den hemmelige telefonen ble avlyttet, har avisa Le Monde og andre medier avslørt.

Etterforskerne satt igjen med et opptak av en ekte planleggingssamtale og en «ekte falsk» samtale.

Knust drøm? Nicolas Sarkozy har øyensynlig i lang tid forberedt seg for å gjeninnta Elysée-palaset. Hans politiske parti, Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP), er preget av politisk rot, mangel på lederskap og er attpåtil også under etterforskning for økonomiske ulovligheter.

Nå kan rettsvesenet ødelegge hans håp om å stille opp i presidentvalget i Frankrike i 2017 for høyresida.

Men Sarkozy er ikke den første tidligere presidenten som møter lovens lange arm. Hans forgjenger, Jacques Chirac, ble i 2011 dømt for økonomisk utroskap mens han var ordfører i Paris. Han ble dømt til betinget fengselsstraff. Og han var for åndelig svekket til å forstå dommen.