Sarkozy løy om atomkraft til Kadhafi

President Nicolas Sarkozy i Frankrike førsøker å slippe unna at han i 2007 ville selge et atom-kraftverk til oberst Muammar Kadhafi i Libya. Men han er tatt i løgn.

VELKOMMEN: President Nicolas Sarkozy tar imot Muammar Kadhafi i Paris 10. desember 2007. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen
VELKOMMEN: President Nicolas Sarkozy tar imot Muammar Kadhafi i Paris 10. desember 2007. Foto: REUTERS/Jacky NaegelenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I innspurten foran første valgomgang i Frankrike søndag er president Nicolas Sarkozy tatt i løgn av franske aviser når det gjelder sitt samarbeid med Muammar Kadhafi, den styrtede og avdøde diktatoren i Libya. Sarkozy kjemper for å bli gjenvalgt. Han ligger an til å få like mange stemmer som François Hollande fra Sosialistpartiet søndag i første omgang, hvor ti kandidater stiller opp. Men i andre omgang 6. mai tyder meninhgsmålingene på et tap mot Hollande.

17. april uttalte Sarkozy i radio at det «aldri var snakk om å selge et kjernekraftverk til Herr Kadhafi.» 18. april kom han med en litt annen versjon i radio: «Det er grotesk. Det eneste prosjektet som noen gang har funnets for libyerne, var et anlegg for avsalting av sjøvann, noe de aldri bygde, og forhandlingene om det begynte aldri.»

Merkelig å skjule
Men avisa Le Monde kan vise til dokumenter fra det franske utenriksdepartementet som avsanner dette. Et memorandum fra 25. juli 2007 er undertegnet av utenriksministrene Bernard Kouchner fra Frankrike og Abdel Rahman Chalgam i Tripoli og har overskrifta: «Samarbeid om fredelig utnytting av kjernekraft».  De to landene skal gjennomføre «prosjekter for å lage kjernefysisk energi og avsalting av vann, så vel som andreutviklings prosjekter knyttet til fredelig utnytting av atomenergi».

Dette ble omtalt den gang i 2007 i flere andre franske aviser, som Le Figaro og Libération, så det er litt merkelig av Sarkozy å forsøke å skjule det. Vi hadde også en artikkel i Dagbladet om at Sarkozy ville selge et atomkraftverk til Kadhafi. Hans iver etter å selge franske atomkraftverk i utlandet ga ham tilnavnet «Atom-Sarko».

Motytelse
President Sarkozy drev innfløkte forhandlinger om å få løslatt noen bulgarske sjukepleiere som var dømt til døden og satt fengslet i Libya. Han fikk dem løslatt og sendte den daværende kona si i et offisielt fly for å hente dem. Men det viste seg etterpå å nærmest være et kupp mot EU-kommisjonen som i lang tid hadde forhandlet om å få dem løslatt. Atomkraftverket syntes å være motytelsen til Kadhafi for å få hente sjukepleierne.

Areva, Frankrikes ledende selskap for kjernekraft, skulle etter planen levere et kjernekraftverk av siste generasjon, kunne selskapets sjef, Anne Lauvergeon, opplyse. Areva forsøkte også å få tillatelse til å utvinne uran i Libya.

Unødvendig
Men det var flere som spurte hva Kadhafi egentlig skulle med et atomkraftverk. Et helt atomkraftverk som har til eneste oppgave å drive et avsaltingsanlegg for sjøvann «er ikke helt optimalt», uttalte eksperter dengang.

I en drepende artikkel i Libération i desember 2007 omtales atomkraftverket i ørkenen som en «fabel» som skjuler andre formål. Et anlegg for å avsalte sjøvann trenger slett ingen atom-reaktor for å drives, særlig ikke på et sted der det pipler opp olje og gass fra bakken, het det.

Men så seint som i 2010 undertegnet Frankrike og Libya en handelsavtale, som blant annet omfattet atomkraftverk, skriver Le Monde.