Sarkozy løy om Fukushima-besøk

Den franske presidenten var aldri i nærheten av det katastroferammede atomanlegget.

TABBET SEG UT: Nicolas Sarkozy måtte innrømme at besøket til Fukushima-anlegget var oppspinn, og at det bare var mijøvernminister Nathalie Kosciusko-Morizet som dro; selv kom han ikke lenger enn til Tokyo. Foto: EPA OG AFP / NTB SCANPIX
TABBET SEG UT: Nicolas Sarkozy måtte innrømme at besøket til Fukushima-anlegget var oppspinn, og at det bare var mijøvernminister Nathalie Kosciusko-Morizet som dro; selv kom han ikke lenger enn til Tokyo. Foto: EPA OG AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et valgkampmøte i Normandie forrige fredag fortalte president Sarkozy massene at han i fjor besøkte det katastroferammede Fukushima-kraftverket, under en tur til Japan sammen med daværende miljøvernminister Nathalie Kosciusko-Morizet.

Hans valgkamprival Francois Hollande satte imidlertid spørsmålstegn ved sannhetsgehalten i utsagnet, og har spurt presidenten rett ut om han faktisk har satt sin fot på Fukushima.

Sarkozy måtte i dag innrømme at det har han ikke, melder BBC News.

- Er ikke ingeniør - Jeg er ikke ingeniør, og trenger ikke å stikke nesa i situasjonen på Fukushima, sier han til TV-kanalen I-Tele.

- Jeg dro til Japan med Nathalie Kosciusko-Morizet, møtte japanske myndigheter, diskuterte situasjonen med statsministeren, og Kosciusko-Morizet dro dit.

Frankrikes framtid som storkonsument av atomkraft er blant valgkampens store stridsspørsmål. Sarkozy forklarer at påstanden om atomkraftverkbesøket skulle understøtte at man ikke kan bruke ulykken i Japan til å argumentere imot kjernekraft i Frankrike.

- Jeg sa rett og slett at det som skjedde på Fukushima, ikke var en atomuykke - det var en tsunami med opptil 42 meter høye bølger, den ødela pumpesystemene som skulle kjøle ned den sentrale kjernen. Å si at man bør stenge Fessenheim (kjernekraftverk i Alsace, red.anm.), forekom meg som spesielt absurd.

Forsvarer atomkraft Francois Hollandes sosialistparti ønsker en dramatisk reduksjon av Frankrikes atomanlegg, mens Sarkozys sentrum-høyre-regjering går til valg på at atomindustrien er til økonomisk gagn for landet, at den genererer arbeidsplasser og eksportinntekter, samt leverer ren, pålitelig elektrisk kraft.

Hollande forklarer at han tirsdag sjekket Sarkozys utsagn om Fukushima-besøket, og fant ut at han aldri dro.

AVSLØRTE BLØFFEN: Sarkozys hovedmotstander i den franske presidentvalgkampen, sosialisten Francois Hollande, fant ut at besøket på Fukushima aldri fant sted, og stilte presidenten til veggs. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
AVSLØRTE BLØFFEN: Sarkozys hovedmotstander i den franske presidentvalgkampen, sosialisten Francois Hollande, fant ut at besøket på Fukushima aldri fant sted, og stilte presidenten til veggs. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

- Det er første gang i republikkens historie at en avtroppende kandidat har beskrevet en reise han aldri gjennomførte, sier Hollande ifølge BBC News.

- Han prøver å være pioner i alt. Selv en tur han aldri var på, sier sosialistkandidaten.

Fukushima-flausen er ikke første gang Sarkozy har dummet seg ut med å plassere seg selv feilaktig på historiske åsteder. I 2009 postet han et bilde av seg foran Berlinmuren på Facebook, med opplysningen om at han hadde hakket biter av muren den dagen den falt - 9. november 1989.

Mannen som tok bildet, kunne imidlertid opplyse at det definitivt var fra dagen etter.

BLØFFET OM BERLIN: I 2009 postet president Sarkozy dette bildet på sin Facebook-profil. Han påsto bildet, der han hakker biter av Berlinmuren, ble tatt dagen da muren falt, 9. november 1989. Fotografen er imidlertid sikker på at det ble tatt dagen etter. Foto: AFP / NTB SCANPIX
BLØFFET OM BERLIN: I 2009 postet president Sarkozy dette bildet på sin Facebook-profil. Han påsto bildet, der han hakker biter av Berlinmuren, ble tatt dagen da muren falt, 9. november 1989. Fotografen er imidlertid sikker på at det ble tatt dagen etter. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer