Sarkozy løy om Fukushima-besøk

Den franske presidenten var aldri i nærheten av det katastroferammede atomanlegget.

TABBET SEG UT: Nicolas Sarkozy måtte innrømme at besøket til Fukushima-anlegget var oppspinn, og at det bare var mijøvernminister Nathalie Kosciusko-Morizet som dro; selv kom han ikke lenger enn til Tokyo. Foto: EPA OG AFP / NTB SCANPIX
TABBET SEG UT: Nicolas Sarkozy måtte innrømme at besøket til Fukushima-anlegget var oppspinn, og at det bare var mijøvernminister Nathalie Kosciusko-Morizet som dro; selv kom han ikke lenger enn til Tokyo. Foto: EPA OG AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under et valgkampmøte i Normandie forrige fredag fortalte president Sarkozy massene at han i fjor besøkte det katastroferammede Fukushima-kraftverket, under en tur til Japan sammen med daværende miljøvernminister Nathalie Kosciusko-Morizet.

Hans valgkamprival Francois Hollande satte imidlertid spørsmålstegn ved sannhetsgehalten i utsagnet, og har spurt presidenten rett ut om han faktisk har satt sin fot på Fukushima.

Sarkozy måtte i dag innrømme at det har han ikke, melder BBC News.

- Er ikke ingeniør - Jeg er ikke ingeniør, og trenger ikke å stikke nesa i situasjonen på Fukushima, sier han til TV-kanalen I-Tele.

- Jeg dro til Japan med Nathalie Kosciusko-Morizet, møtte japanske myndigheter, diskuterte situasjonen med statsministeren, og Kosciusko-Morizet dro dit.

Frankrikes framtid som storkonsument av atomkraft er blant valgkampens store stridsspørsmål. Sarkozy forklarer at påstanden om atomkraftverkbesøket skulle understøtte at man ikke kan bruke ulykken i Japan til å argumentere imot kjernekraft i Frankrike.

- Jeg sa rett og slett at det som skjedde på Fukushima, ikke var en atomuykke - det var en tsunami med opptil 42 meter høye bølger, den ødela pumpesystemene som skulle kjøle ned den sentrale kjernen. Å si at man bør stenge Fessenheim (kjernekraftverk i Alsace, red.anm.), forekom meg som spesielt absurd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer