Sarkozy måtte rømme fra eggbombardement

Eggkrisen i Frankrike forhindret ikke demonstranter i å bombardere president Nicolas Sarkozy med egg da han besøkte Bayonne torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre mennesker var møtt opp for å demonstrere da presidenten besøkte Bayonne, som ligger i den baskiske regionen sørvest i Frankrike.

En rekke demonstranter kastet egg, mens andre ropte «Nicolas kampora!», baskisk for «Nicolas kom deg ut!».

Så kraftig var bombardementet at Nicolas Sarkozy måtte søke tilflukt i en lokal bar. Der ble han så lenge at han ble forsinket til EUs toppmøte i Brussel.

Sarkozy var egentlig i Bayonne for å møte velgere. Han håper på gjenvalg i presidentvalget som blir avviklet i to runder i april og mai.

Det skal ha vært både sosialister og baskiske nasjonalister blant demonstrantene. Sarkozy selv betegnet dem som «bøller».

- Det gjør meg trist å se Hollandes militante sosialister i ledtog med baskiske separatister i voldelige protester som terroriserer vanlige folk som bare vil møte meg og snakke med meg, sa han.

Samtidig som demonstranter kaster egg, er Frankrike rammet av en eggkrise av dimensjoner sammenlignbare med den norske smørkrisen i fjor.

Nye regler har ført til et produksjonsunderskudd på 21 millioner egg i uka og en prisstigning på 75 prosent fra oktober til februar.

(NTB)

IKKE VELKOMMEN: En rekke demonstranter kastet egg, mens andre ropte «Nicolas kampora!», baskisk for «Nicolas kom deg ut!» da den franske presidenten besøkte Bayonne i dag. Foto: Bob Edme / AP / Scanpix
IKKE VELKOMMEN: En rekke demonstranter kastet egg, mens andre ropte «Nicolas kampora!», baskisk for «Nicolas kom deg ut!» da den franske presidenten besøkte Bayonne i dag. Foto: Bob Edme / AP / Scanpix Vis mer