Sarkozy mener presidentvalget balanserer på en knivsegg

Avgjørende valg i Frankrike i dag.

HAR TROEN: Frankrikes president Nicolas Sarkozy har troen på at han kan bli gjenvalgt. Her ankommer han sitt kampanjehovedkvarter i Paris for en siste finpuss med sin stab. Foto: Eric Feferberg/AFP/NTBscanpix
HAR TROEN: Frankrikes president Nicolas Sarkozy har troen på at han kan bli gjenvalgt. Her ankommer han sitt kampanjehovedkvarter i Paris for en siste finpuss med sin stab. Foto: Eric Feferberg/AFP/NTBscanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En optimistisk president Nicolas Sarkozy setter sin lit til at de negative meningsmålingene er feil.

Han mener det franske presidentvalget balanserer på en knivsegg og at det kan tippe i hans favør.

Likevel er det utfordreren François Hollande som leder behagelig, om enn litt mindre enn før, på siste meningsmåling fra IPSOS for avisa Le Monde med 52,5 mot 47,5 prosent for konservative Nicolas Sarkozy.

Fire andre målinger gir Hollande fra 52,5 til 53,5 prosent og Sarkozy fra 46,5 til 47,5 prosent.

- Dere kommer til å få dere en stor overraskelse, sa Sarkozy til radiostasjonen Europe 1, da valgkampen var over på fredag.

Tviler på overraskelse Meningsmålere og analytikere flest tror ikke på en så stor overraskelse.

Målinger viser velgere som har bestemt seg, både før og etter holmgangen mellom de to i fjernsynet onsdag, som varte i nær tre timer, men ikke fikk mange til å endre sin stemme.

To forhold kan endre bildet.

HVEM VINNER: Nicolas Sarkozy (t.v) eller Francois Hollande (t.h.). Foto: Philippe Wojazer/Reuters/NTBscanpix
HVEM VINNER: Nicolas Sarkozy (t.v) eller Francois Hollande (t.h.). Foto: Philippe Wojazer/Reuters/NTBscanpix Vis mer

Lederen for mellompartiet MoDem, François Bayrou, som fikk ni prosent av stemmene i første valgomgang, har omsider sagt at han vil stemme på Hollande, på grunn av Sarkozys lefling med velgere på ytre høyre.

Og så spørs det hvor mange velgere i midten og på ytre høyre som ikke vil delta i valget eller stemme blankt.

Spår Sarkozy-seier Men så sier statsviteren Bruno Jérôme at Sarkozy kommer til å vinne «på håret», med 50,2 prosent mot 49,8 prosent for Hollande.

Dette er regnet ut fra en innfløkt statistisk modell, utviklet ved Universitetet i Paris II, som ikke tar utgangspunkt i meningsmålinger.

De bygger på utfallet av første valgomgang. Stemmetallene fra første valgomgang settes i modellen sammen med økonomiske og politiske variabler, de politiske styrkeforholdene i landsdelene, andel arbeidsløse i landsdelene, oppslutning om den avgående presidenten og mål for framgang og tilbakegang for de politiske familiene.

Feilmarginen er 1,7 prosent. Sarkozy vil få mellom 48,5 og 51,9 prosent av stemmene, hevder professor Jérôme overfor den spanske avisa El País.

På knivseggen Det var omtrent dette Sarkozy snakket om og håpet på i sitt siste valgmøte i Sables-d'Olonne fredag.

- Dere kan ikke forestille dere hvor mye tingene kommer til å utspille seg på eggen av en barberkniv, sa han til sine tilhørere.

- Jeg kjenner hvordan mobiliseringa stiger som jeg aldri har kjent før.

Men samtidig har «baronene» i partiet hans, Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP), forberedt seg på å holde partiet samlet etter et nederlag for Sarkozy.

Hollande var også ganske trygg på seier i sine siste opptredener. Han ba fredag velgerne om å gi «en klar seier».

- Gi ikke en knapp vinner! Gi den dere har valgt den sterkeste legitimitet! oppfordret han.

I 2007 ledet Hollande den mislykkede valgkampen for sin daværende samboer, Ségolène Royal, fra partiets hovedkontor i Rue Solferino i Paris.

Nå kan han innta Elyséepalasset, om meningsmålingene har rett, fordi velgerne er så lei av Sarkozy.