POPULÆR: NATO-sjef Jaap de Hoop Scheffer. Foto: EPA/LUCAS DOLEGA/Scanpix
POPULÆR: NATO-sjef Jaap de Hoop Scheffer. Foto: EPA/LUCAS DOLEGA/ScanpixVis mer

Sarkozy nekter å komme hvis han ikke får sitte ved siden av denne mannen

Stollek på høyt nivå før NATO-toppmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy skal ha truet med å boikotte NATOs jubileumstoppmøte i april hvis han ikke får sitte ved siden av alliansens sjef Jaap de Hoop Scheffer ved møtebordet.


Det er knyttet stor prestisje til jubileumsmøtet i de fransk-tyske tvillingbyene Strasbourg og Kehl, ikke minst for Sarkozy.

Foruten å være et symbol på freden som hersker mellom de to gamle rivalene Frankrike og Tyskland, vil Sarkozy etter alt å dømme bruke møtet til å kunngjøre Frankrikes tilbakekomst til NATOs militære kommandostruktur.

Men ifølge tyske Der Spiegel fører Sarkozys ønske om å være i sentrum av begivenhetene til både hodebry og en regelrett stollek når toppsjefene setter seg til møtebordet.

Følger man NATO-tradisjonen skal statssjefene sitte i alfabetisk rekkefølge rundt møtebordet, noe som betyr at den belgiske statsministeren sitter ved Scheffers høyre side, mens USAs president Barack Obama sitter ved hans venstre side.

Men dette skal ikke være akseptabelt for Sarkozy, som skal ha truet med å utebli fra hele møtet hvis han ikke får en mer sentral plass.

Derfor skal nå et diplomatisk kompromiss være på plass: Så lenge TV-kameraene er i rommet, skal ha få sitte ved Scheffers høyre side, mens den tyske forbundskansleren Angela Merkel få plassen til venstre.

Men med en gang pressen er ute, må Sarkozy pent flytte seg til sin vanlige plass lenger nede ved bordet.

(NTB)