Sarkozy og Brown forberedt på å dra til Darfur

Frankrike og Storbritannia presser på for å sende styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Mennesker dør og folk lider. Det må opphøre, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy på en felles pressekonferanse med Storbritannias nyinnsatte statsminister Gordon Brown.

- Vi er forberedt på å dra sammen til Darfur for å forsikre om at fredsprosessen beveger seg framover, sa Brown.

Nå vil de presse på FNs sikkerhetsråd for å få til handling, jobbe for en umiddelbar våpenhvile i landet og bidra med vestlig økonomisk hjelp så fort det kommer i orden.

De to statslederne ble også enige om andre tiltak på pressekonferansen, blant annet for å jobbe for å få til kutt i skatter og avgifter på miljøvennlige produkter. Møtet var det første etter at de to tiltrådte som statsledere. De ville med dette innlede det de håper blir en fase med bedre forhold mellom de to landene.

Presset på

I juni holdt ble det holdt Darfurkonferanse i Paris. Da presset Sarkozy på for å få til en fredsbevarende styrke i Sudans konfliktfylte Darfur-region.

Sudan har godtatt en plan for å benytte en fredsbevarende styrke på mellom 17.000 og 19.000 soldater fra FN og den Afrikanske union (AU) i Darfur.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har tidligere uttalt at han ønsker at også Norge og Sverige deltar i en FN-styrke i landet. Det vurderes nå fra FNs side å sette inn 26 000 soldater både fra AU og FN.

Frykter endelig løsning
Situasjonen i Darfur ligner mer og mer på et regjeringsstøttet folkemord.

FELLES PRESSEKONFERANSE I DAG: Nicolas Sarkozy og Gordon Brown. Foto: AFP/PATRICK KOVARIK
FELLES PRESSEKONFERANSE I DAG: Nicolas Sarkozy og Gordon Brown. Foto: AFP/PATRICK KOVARIK Vis mer

Makthaverne i Sudan beskyldes for å stå i ledtog med den beryktede janjaweed-militsen i Darfur, som har stått for massive overgrep mot sivilbefolkningen. De afrikanske bøndene i regionene mener den arabiske regjeringen diskriminerer afrikanere, og trygler om beskyttelse utenfra.

Fredsstyrkene fra African Union (AU) har ikke klart å beskytte lokalbefolkningen, og det har vært frykt for at regjeringen i nord har gått med planer om «endelig løsning», rett og slett et folkemord for å utrydde befolkningen i vest.

Verdens verste land

Konflikten i Darfur-provinsen nordvest i Sudan har tatt livet av 200 000 mennesker, kanskje så mange som 400 000. Tidligere i sommer offentliggjorde tidsskriftet Foreign Policy (FP) publisert sin oversikt over verdens mest ustabile og utsatte stater. For andre år på rad toppet Sudan den uhyggelige lista.

De er drept av den regjeringsfinansierte Janjaweed-militsen bare de siste fire årene. I tillegg er 5 millioner - nesten 14 prosent av befolkningen - på flukt i eget land, i følge norske Internal Displacements Monitoring Centre.

Tidligere i sommer gikk FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ut og sa at verdenssamfunnets forsøk på å bedre sikkerheten i Sudans Darfur-region har vært helt mislykket.

HAR IKKE MAKTET OPPGAVEN ALENE:</B> Den afrikanske union har ikke klart å beskytte lokalbefolkningen mot overgrep i Darfur.