Sarkozy og Cameron går i front for å ta Kadhafi

Utelukker ikke flyforbud og ber andre europeiske land om å anerkjenne opprørerne. Det vil ikke Norge gå med på.

GÅR I SPISSEN: Frankrikes president Nicolas Sarkozy (t.v) og den britiske statsministeren David Cameron (t.h) går i spissen for å få slutt på drapene på sivile i Libya. Her diskuterer de på et EU-møte i Brussel i desember i fjor. Foto: AFP/John Thys/Scanpix
GÅR I SPISSEN: Frankrikes president Nicolas Sarkozy (t.v) og den britiske statsministeren David Cameron (t.h) går i spissen for å få slutt på drapene på sivile i Libya. Her diskuterer de på et EU-møte i Brussel i desember i fjor. Foto: AFP/John Thys/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske statsministeren David Cameron og Frankrikes president Nicolas Sarkozy går i spissen i kampen mot Libyas leder Muammar Kadhafi, og skriver i et felles brev til Europarådets president at den eneste muligheten er at diktatoren går av.

- Siden det libyske folket startet sitt opprør mot Muammar Kadhafis brutale regime, har verden på daglig basis blitt vitne til en uakseptabel vold og undertrykkelse i Libya, skriver de to statslederne.

- Flyforbudsone aktuelt I brevet understreker de at Frankrike og Storbritannia respekterer selvstendigheten til Libya, og at de støtter det libyske folk i deres ønsker om å velge sin leder og politiske system.

- Vi ønsker det nye overgangsrådet basert i Benghazi velkommen og ønsker dialog med rådet. Når det libyske folk vinner sine grunnleggende rettigheter, vil vi stå klare med nødvendig hjelp og samarbeid, for å sørge for stabilitet og utvikling i Libya.

De to landene fordømmer bruk av militære midler mot sivile, og skriver at de støtter planer om å støtte opprørsstyrkene med det de måtte trenge.

- Dette kan også gjelde en flyforbudsone eller andre løsninger mot luftangrep. Vi vil jobbe med allierte og partnere, spesielt i regionen, for å finne en løsning på dette.

Norge vil ikke anerkjenne Storbritannia og Frankrike oppfordrer sine allierte land i Europa til å anerkjenne opprørersrådet i Benghazi.

REVOLUSJON: Opprørerne kjemper en innbitt kamp mot Muammar Kadhafis sikkerhetsstyrker. Her ber en av dem i veien mellom Ras Lanuf og Bin Jawad med røyk stigende fra oljeledninger bombet av Kadhafi. Foto: 
  Reuters/Goran Tomasevic/Scanpix
REVOLUSJON: Opprørerne kjemper en innbitt kamp mot Muammar Kadhafis sikkerhetsstyrker. Her ber en av dem i veien mellom Ras Lanuf og Bin Jawad med røyk stigende fra oljeledninger bombet av Kadhafi. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/Scanpix Vis mer

Men det er uaktuelt for norske myndigheter.

- Situasjonen i dag er uavklart og kaotisk. Vi følger situasjonen fortløpende men vil ikke foreta oss noe tilsvarende. Folkerettslig anerkjennelse gjelder stater, ikke regjeringer, sier pressevakt Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Men Norge vil forholde seg til de som er myndighet i områdene, sier Andersen.

Han viser til tidligere uttalelser fra statssekretær Espen Barth Eide når det kommer til om de vil støtte en flyforbudsone. Det betyr at norske myndigheter bare vil foreta seg noe dersom det ligger et tydelig FN-mandat bak en eventuell avgjørelse. Også USAs utenriksminister Hillary Clinton har vært klar på at det må være FN som leder an.

Norge og flere andre land har fått en uformell forespørsel om å bidra til en maritim styrke utenfor Libya, skriver NTB. Forsvarssjef Harald Sunde er innstilt på å sende et Orion-fly.

- Flyforbudsone på få dager Raymond Odierno, som leder felleskommandoen for USAs væpnede styrker, kunne tidligere i dag fortelle at USAs forsvar vil være i stand til å opprette en flyforbudsone over Libya på bare noen dager.

PLAGES AV LUFTANGREP: Opprørerne må kjempe mot Muammar Kadhafis krigsfly. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/Scanpix
PLAGES AV LUFTANGREP: Opprørerne må kjempe mot Muammar Kadhafis krigsfly. Foto: Reuters/Goran Tomasevic/Scanpix Vis mer

- Vi kan handle svært raskt hvis vi må, og vi er forberedt på å gjøre det. Innen noen dager vil vi trolig være i stand til å opprette en flyforbudssone, sier Odierno

Opprørsstyrkene i Libya har lenge bedt det internasjonale samfunnet om å opprette en flyforbudssone, slik at de slipper de hyppige luftangrepene fra Muammar Kadhafis krisfly. Målet med en flyforbudssnone er å hindre at de brukes til å angripe sivile og opprørere.

FNs sikkerhetsråd er delt når det gjelder å godkjenne en slik resolusjon.