Sarkozy satser på gjenvalg av Obama

Frankrikes president, som stiller til gjenvalg i år og har lagt seg langt til høyre, håper Barack Obama, som kjemper mot høyresida, blir gjenvalgt som president i USA.

GODE BUSSER: Presidentene Barack Obama og Nicolas Sarkozy er tilsynelatende godt på bølgelengde. Her fra et møte i Paris. Foto: Remy de la Mauviniere / AP / Scanpix
GODE BUSSER: Presidentene Barack Obama og Nicolas Sarkozy er tilsynelatende godt på bølgelengde. Her fra et møte i Paris. Foto: Remy de la Mauviniere / AP / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Nicolas Sarkozy, som forsøker å bli gjenvalgt som Frankrikes president, helst i første valgomgang i april, men kanskje i andre i mai, har lagt seg langt ute på høyresida i valgkampen hjemme, for å kapre velgere fra ytre høyre. Det vil si Nasjonal Front og Jean-Marie Le Pen.

Sarkozy er imidlertid kjent for å knytte seg til vinnere. Nå blander han seg inn i valgkampen i USA og støtter sittende president Barack Obama. I USA vil dette si å støtte den politiske venstresida. Åpenbart regner Sarkozy de kranglende Republikanerne, som ligger langt ute på høyresida, som forhåndsdømte tapere.

Europa mot USA Den politiske kulturen i USA og Europa ligger, som kjent, veldig langt fra hverandre. På hjemmebane i Frankrike har Sarkozy allerede fått støtte til sin valgkamp fra den konservative forbundskansleren i Tyskland, Angela Merkel. Hun skal delta på hans politiske valgmøter. Han har støttet henne i valgkamp før.

Men Sarklozy vil ikke hjelpe de erkekonservative Republikanerne i USA. Han satser på en tilsynelatende vinner, nemlig president Obama.

I et intervju med fransk fjernsyn tirsdag sa Sarkozy at han håper å kunne legge fram et fransk initiativ for fred i Midtøsten, dersom han blir gjenvalgt i presidentvalget i mai.

Han sa også at han håpet Obama ville bli i stand til å gjøre det samme.

Midtøsten - Jeg beklager at Europa ikke har vært mer bestemt, sa Sarkozy, og henviste til den fastlåste situasjonen i fredsprosessen mellom israelere og palestinere.

- Det er også et presidentvalg i USA i år. President Obama, som er en flott president, vil ikke ta initiativ før han blir gjenvalg, og det håper jeg han blir. Men Frankrike kan spille en rolle her, sa Sarkozy videre.

Dette er helt i tråd med hva Sarkozy har forsøkt å oppnå som stor leder i verdenspolitikken. Han forsøker å gjenskape Frankrike som stormakt.

Han har forsøkt å spille rollen som den eneste dugelige lederen for EU i økonomisk krise, men Merkel har større økonomi og makt. Han tok ledelsen da vestlige maktene gikk til militært felttog i Libya. Han førsøker nå det samme i Syria.

Første runde av presidentvalget i Frankrike går av stabelen 22. april, mens andre runde holdes 6. mai. I USA er det presidentvalg 6. november.