Sarkozy siktet for korrupsjon

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy er siktet for korrupsjon, opplyser påtalemyndigheten.

SIKTET: Frankrikes tidligere president, Nicolas Sarkozy er siktet for korrupsjon. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/Files
SIKTET: Frankrikes tidligere president, Nicolas Sarkozy er siktet for korrupsjon. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sarkozy satt i avhør hele tirsdag, før meldingen kom om at han var siktet for korrupsjon, skriver NTB.

Nicolas Sarkozy var president i Frankrike fra 2007 til 2012, og som statssjef hadde han i disse åra immunitet fra rettsvesenet. Fra 26. februar i år han vært under etterforskning for maktmisbruk og forsøk på å påvirke rettsvesenet.
 
Tirsdag våknet folk i Frankrike til de utrolige nyhetene om at han er satt i varetekt i 24 timer, noe som kan forlenges til 48 timer, mens han avhøres i en domstol i Nanterre utenfor Paris. Etter dette måtte han enten løslates eller formelt siktes av påtalemakta. Nå er han formelt siktet.

Flere forhold Etterforskerne forsøker å finne ut om Sarkozy ved hjelp av sin advokat forsøkte å påvirke etterforskningen av en sak som potensielt kunne ført til at Sarkozy havnet i fengsel. De mistenker at Sarkozy forsøkte å få tak i opplysninger fra en av dommerne.

Dagen før ble hans advokat, Thierry Herzog, og to generaladvokater i Kassasjonsretten satt i varetekt og avhørt i samme sak.

Det er også mistanke om at Sarkozy ble tipset om at mobilen hans ble avlyttet under etterforskningen av hvorvidt valgkampen hans i 2007 ble finansiert med store beløp fra Libyas daværende diktator, Muammar Kadhafi, og Frankrikes rikeste kvinne, L'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt.

Saken ble henlagt i fjor høst, men siktelsen kan få store konsekvenser for den 59-årige ekspresidentens håp om et politisk comeback under presidentvalget i 2017, skriver NTB.

- Vanlig mann - Justismyndighetene er i gang med etterforskningen og vil følge saken til bunns, sier talsperson for sosialistregjeringen, Stephan Le Foll.

Den norsk-franske korrupsjonseksperten og politikeren for De grønne i Frankrike, Eva Joly, mener pågripelsen er et bevis på at rettsvesenet fungerer som det skal.

- Nicolas Sarkozy er en vanlig mann og har ingen spesiell beskyttelse. Derfor avhøres han i saken der han er mistenkt for å ha prøvd å påvirke høyesterettsdommere via sin advokat. Han skal ha prøvd å annullere bevismateriale som var konfiskert. Dette er alvorlig, sier hun til TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer