ETTERFORSKES: Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy er siktet for ulovlig valgkampfinansiering i 2012.  Foto: AP Photo/Christophe Ena/NTB scanpix
ETTERFORSKES: Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy er siktet for ulovlig valgkampfinansiering i 2012. Foto: AP Photo/Christophe Ena/NTB scanpixVis mer

Sarkozy siktet for ulovlig valgkampfinansiering

Påtalemyndigheten etterforsker Frankrikes tidligere president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy er siktet for ulovlig valgkampfinansiering i 2012, opplyser fransk påtalemyndighet.

Sarkozy møtte tirsdag i en forhørsrett i Paris der han ble utspurt om hvordan valgkampen ble finansiert i 2012. Tirsdag kveld opplyste påtalemyndigheten at det er grunnlag for etterforskning av den tidligere presidenten, og det er derfor tatt ut siktelse.

61-åringen anklages for «ulovlig finansiering av valgkampen til en kandidat som overskred lovens grenser for valgkampbidrag». Siktelsen innebærer at saken kan havne i rettsapparatet, men foreløpig er det ikke automatikk i at Sarkozy blir tiltalt.

Derimot må Sarkozy nå belage seg på en rekke møter med lovens lange arm i månedene som kommer, noe som kan forpurre planene hans om å delta i nominasjonsvalget i november, i tide til neste års presidentvalg.

Sarkozy forsøkte i 2012 å stille til valg. Han benyttet PR-byrået Bygmalion, som arrangerte deler av valgkampen hans. Bygmalion skal ha sendt en regning på 18,5 millioner euro til Sarkozys daværende parti UMP (som siden har byttet navn til Republikanerne) i stedet for å sende regningen til valgkampkontoret. Dermed kunne Sarkozy overskride den lovbestemte grensen på 22,5 millioner euro.

Sarkozy har selv benektet ulovlig valgkampfinansiering.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram