SIKTELSE: Tidløigere president i Frankrike, Nicolas Sarkozy, forlater sitt hjem i Paris. Han er nå siktet etter å ha blitt avhørt og holdt i varetekt i atten timer. Foto: AFP / Scanpix / JACQUES DEMARTHON
SIKTELSE: Tidløigere president i Frankrike, Nicolas Sarkozy, forlater sitt hjem i Paris. Han er nå siktet etter å ha blitt avhørt og holdt i varetekt i atten timer. Foto: AFP / Scanpix / JACQUES DEMARTHONVis mer

Sarkozy siktet og løslatt: Kan få ti års fengsel

Nicolas Sarkozy, tidligere president i Frankrike, ble natt til onsdag formelt siktet for misbruk av makt og innblanding i rettsvesenet. Så ble han løslatt fra varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis han skulle bli dømt for det som han nå er siktet for, kan Nicolas Sarkozy få flere års fengsel.

Overraskelse
Det kom fullstendig overraskende både på den politiske eliten og landet for øvrig da Sarkozy tirsdag morgen ble satt i varetektsfengsel og avhørt hos det som tilsvarer Økokrim ved en domstol i Nanterre, like vest for Paris. De politiske lederne maner stort sett til ro og ber folk ha tillit til rettsvesenet. Men enkelte i Sarkozys eget parti, Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP), snakker om forfølgelse og heksejakt.

Statsminister Manuel Valls fra Sosialistpartiet (PS) kaller anklagene mot Sarkozy «alvorlige».

- Som regjeringssjef må jeg holde meg til å respektere prinsippene. Det viktigste er at rettsvesenet kan arbeide helt uavhengig og uforstyrret og at man respekterer antakelsen om uskyld inntil dom, uttalte statsminister Valls onsdag.

- Men ingen står over loven, la statsministeren til.

Atten timer
Den tidligere utviklingsministeren Pascal Canfin fra De Grønne la ut et mer syrlig spørsmål på sin Twitter-konto: «Sluttspill for Berluscozy?» Canfin, i tillegg til å sammenlikne Sarkozy med Italias tidligere statsminister, Silvio Berlusconi, feirer også at det er slutt på «straffefriheten», som de store og mektige har nytt godt av, noe han kaller «godt nytt».

Nicolas Sarkozy var i domstolens varetekt i atten timer. Han kunne dra hjem rundt klokka 02 natt til onsdag. Han var opprinnelig under etterforskning for å ha mottatt ulovlige pengebidrag til valgkampen i 2007. Blant andre skal han ha mottatt penger, opp mot 50 millioner euro, fra Libyas tidligere hersker, Moammar Kadhafi. Han har tidligere også vært etterforsket for å ha mottatt ulovlige bidrag fra Liliane Bettencourt, Frankrikes rikeste kvinne. Men denne anklagen ble henlagt.

«Nettverk»
Mens påtalemakta etterforsket disse forholdene avslørte man ved telefon-avlytting av Sarkozy og hans advokat, Thierry Herzog, at Sarkozy forsøkte å få ut hemmelige opplysninger fra Kassasjonsretten, landets høyeste ankedomstol. Den tidligere presidenten ville vite hva etterforskerne hadde funnet ut om ham og hvordan han lå an juridisk.

Ifølge denne mistanken var advokat Herzog mellomledd mellom Sarkozy og generaladvokat Gilbert Azibert i Kassasjonsretten, som brøt loven ved å gi Herzog hemmelige opplysninger om etterforskernes arbeid. Som gjengjeld for denne hjelpen skulle angivelig Sarkozy hjelpe Azibert til å få et ettertraktet embete i fyrstedømmet Monaco.

Sarkozy, advokat Herzog og andre nære medarbeidere av Sarkozy ble telefon-avlyttet. De avlyttede samtalene skal ha bevist at Sarkozy hadde et «nettverk» innenfor Staten som hele tida fortalte ham hvordan han lå an i de finansielle affærene som var under etterforskning.

Inntil ti år
Å forsøke å påvirke rettsvesenet og påtalemakta, som Sarkozy er siktet for, kan straffes med inntil fem års fengsel og bøter på inntil 500 000 euro (4 millioner kroner). I tillegg kommer maktmisbruk og bestikkelse i form av å belønne generaladvokat Azibert. Dette kan, om han blir dømt, gi inntil ti års fengsel til sammen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Nicolas Sarkozy vil uttale seg i fransk fjernsyn onsdag kveld, har han opplyst.