Sarkozy truer med å trekke seg fra G20-møtet

Dersom han ikke får det som han vil.

OFFENSIV: President Nicolas Sarkozy er på offensiven før G20-møtet i London. Foto: REUTERS/Francois Lenoir /SCANPIX
OFFENSIV: President Nicolas Sarkozy er på offensiven før G20-møtet i London. Foto: REUTERS/Francois Lenoir /SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Frankrikes president Nicholas Sarkozy gjør det han kan for å markere seg i forkant av G20-møtet i London denne uka.

Samme uke som NATO skal feire Frankrikes gjeninntreden i alliansens militære struktur, truer Sarkozy med å trekke seg fra G20-møtet dersom hans krav til strengere regulering av finansmarkedet ikke blir møtt.

- Frankrike vil ikke være med på et G20 som kommer opp med en falsk suksess, med et språk som høres fint ut, men som ikke inneholder forpliktelser, sier presidentens rådgivere til den britiske avisa The Times.

En global sentralbank
Sarkozy klandrer «anglosakserne», det vil si Storbritannia og USA, for den globale finanskrisen, og i forrige uke sa den franske presidenten at han kom til å forlate G20-møtet dersom det ikke går etter planen.

Sarkozy, som hadde formannskapet i EU i fjor, vil ha på plass en institusjon som kan bidra til å regulere hele det globale finansmarkedet.

Det er et forslag som både USA og Storbritannia er sterkt imot. Statsminister Gordon Brown har kalt det latterlig, mens både Tyskland og andre nasjoner mener Sarkozy burde skjønne at et slikt forslag aldri vil bli vedtatt.

I stedet ser de andre europeiske nasjonene for seg at deres respektive sentralbanker skal samarbeide tettere, og at det skal opprettes et europeisk råd med mandat til å overse virksomheten til selskaper som opererer i flere land.

Noen mener derfor Sarkozy har valgt å kjempe slaget om en slags global sentralbank, fordi han på hjemmebane kan presentere det som en politisk seier.

Veien til helvete
Utspillet fra Sarkozy er bare det siste i rekken av en lang rekke utspill, som tyder på at avstanden EU-landene seg i mellom og mellom EU og USA fortsatt er betydelig.

Sarkozy har selv måtte tåle hard kritikk, etter at den franske bilprodusenten Renault flyttet arbeidsplasser hjem fra Slovenia.

- Proteksjonisme, mente statsminister Brown, akkurat slik andre europeiske land har beskyldt USA for å være.

I forrige uke kalte den tsjekkiske presidenten, som har overtatt EU-formannskapet, den amerikanske tiltakspakken for «veien til helvete».

Slagordet «kjøp amerikansk», som opprinnelig lå i Obamas tiltakspakke, ble mektig upopulært blant europeere og kanadiere.

Obamas forslag
I tillegg til at beskyldningene om proteksjonisme går fram og tilbake over Atlanteren, er det flere enn Sarkozy som føler at årsaken til finanskrisen ligger i manglende regulering av det amerikanske finans- og boligmarkedet.

Med det som utgangspunkt kan det bli tøffe forhandlinger, når Obama legger på bordet sine krav.

Obama vil oppfordre sine europeiske allierte til å bruke mer penger på å redde den globale økonomien og mer ressurser på krigen i Afghanistan.

- Fordi han er populær og fordi han ikke er George W. Bush, vil det være i europeiske lederes interesse at det første møtet blir en suksess, sier P.J. Crowley, som jobbet i Det hvite hus for Bill Clinton, til nyhetsbyrået Reuters.

Gordon Brown, som er vert for toppmøtet, lover at stormaktene skal rydde opp i bankvesenet. De skal lære seg vanlige verdier som fornuft og ansvarsfølelse igjen, lover den britiske statsministeren, ifølge BBC.

BARE GODE VENNER: De lo godt utenfor statsminister Gordon Browns bolig i Downing Street i desember. I forkant av G20-møtet har tonen vært litt krassere mellom Brown og Nicholas Sarkozy. Foto: REUTERS/Toby Melville/SCANPIX
BARE GODE VENNER: De lo godt utenfor statsminister Gordon Browns bolig i Downing Street i desember. I forkant av G20-møtet har tonen vært litt krassere mellom Brown og Nicholas Sarkozy. Foto: REUTERS/Toby Melville/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer