Sarkozy vil halvere antall innvandrere

President Nicolas Sarkozy lover å skjære ned antall innvandrere til Frankrike til halvparten av i dag og underlegge dem eksamen i fransk. Valgkampen hardner.

HARDHAUS: President Nicolas Sarkozy bruker ikke silkehansker i valgkampen, og på talestolen står det «Det sterke Frankrike». Foto: AFP/ALAIN JOCARD
HARDHAUS: President Nicolas Sarkozy bruker ikke silkehansker i valgkampen, og på talestolen står det «Det sterke Frankrike». Foto: AFP/ALAIN JOCARDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran andre valgomgang i president-valget i Frankrike 6. mai har president Nicolas Sarkzy kastet silkehanskene, og han fisker nå åpenbart etter de 6 421 802 velgerne som ga sin stemme til ytre høyre i første valgomgang, til Marine Le Pen fra Nasjonal Front.

Frankrike kan ikke «fortsette å ta imot så mange utlendinger», uttalte han til det statlige fjernsynet France 2. Han vil få ned antall årlige innvandrere til halvparten. Og de skal innføre «en eksamen i fransk for alle  personer som ønsker å komme til Frankrike». Dette for å se om de har evne til å integrere seg i samfunnet.

«Fremste purk» Mange spør naturligvis da: Hvorfor har han ikke gjort dette i de fem åra som han har styrt Frankrike? Sarkozy opptrer nå som han gjorde dengang han var innenriksminister og i valgkampen i 2007, da han ble omtalt som «Frankrikes fremste purk». Filosofen André Glucksmann, som støttet ham i 2007, sier Sarkozy nå har lagt seg på «verdenssynet til en gendarme».

I første omgang fikk Sarkozy fra partiet Unionen for en Folkelig Bevegelse (UMP) 27,18 prosent av stemmene, bak François Hollande fra Sosialistpartiet (PS) med 28,63 prosent. Han er den første sittende presidenten som ikke har vunnet første omgang.

«Stor tjeneste» - Sarkozy har gjort Marine Le Pen en stor tjeneste. Han har legitimert tesene til Nasjonal Front, sier den franske sosiologen Nonna Mayer, som leder Senteret for Europeiske Studier ved Sciences Po i Paris, til avisa El País.

- Sarkozy har mistet velgerne i midten uten å vinne mye til høyre, sier hun.

Moral Men presidenten fortsetter med samme strategi foran andre valgomgang. Han opptrer fra en talestol hvor det står «Det sterke Frankrike». Han slenger ut anklager mot sosialisten Hollande som han sier vil gi lovlig opphold til alle ulovlige innvandrere. Noen bitende, ironiske stikk får han også inn:

- Jeg tar ikke imot moralske formaninger fra et parti som ville slippe DSK inn i Elysée-palasset.

Sarkozy sikter til Dominique Strauss-Kahn, den tidligere sjefen for Pengefondet, som falt ned i avgrunnen etter anklager om voldtekt på et hotell i New York i USA. Han var før regnet som Sosialistpartiets fremste president-kandidat. Seinere er han etterforsket av den franske påtalemakta for en skandale med prostituerte i Lille.

Kan ikke styre Men Sarkozy prøver også å frata Marine Le Pen de 17,9 prosent av velgerne som stemte på henne. Han kaller disse for «krise-stemmer» fra velgere som er rammet av den økonomiske krisa.

- Le Pen eier ikke disse stemmene, sier Sarkozy, og legger til:

- Ingen tror Marine Le Pen kan regjere Frankrike.