Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sarkozys sønn (23) nominert til toppjobb

Opposisjonen er rasende.

FAR OG SØNN: Nicolas (t.v) og Jean Sarkozy. Foto: AP Photo/Chales Platiau/Scanpix
FAR OG SØNN: Nicolas (t.v) og Jean Sarkozy. Foto: AP Photo/Chales Platiau/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): President Nicolas Sarkozys 23 år gamle sønn, Jean Sarkozy, er en het kandidat for en toppstilling i finansselskapet EPAD. Selskapet forvalter milliarder av euro i finansdistriktet La Defence i Paris, og er delvis eid av staten.

Toppjobb
23-åringen, som studerer jus ved det prestisjetunge Sorbonne-universitetet i Paris, er hovedkandidat for stillingen som formann, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP). Universitetet er kjent etter at mange store menn og kvinner har studert ved Sorbonne. Flere nobelprisvinnere har studert der.

Han ble nominert av den avtroppende EPAD-sjefen, Patrick Devedjian, ifølge BBC. Det er forventet at han starter i jobben i desember.

- Fortjener ikke jobben
Kritikere mener unge Sarkozy ikke fortjener jobben.

- Hadde han vært nominert hvis han ikke hadde hatt det etternavnet han har i dag?, spør Segolene Royal, som i 2007 tapte presidentvalget mot Sarkozy for sosialistpartiet. Hun fortalte den franske radiostasjonen RTL at hun var sjokkert over nominasjonen, ifølge AP.

Flere politikere på venstresiden raste, og slaktet favoriseringen av presidentfamilien.

- Det er ikke lengre noen grenser. Alt er tillatt. Det er ingen prinsipper eller regler, sa sosialistpartiets Arnaud Montebourg til radiokanalen RMC-info, ifølge AP.

Interessekonflikt
Montebourg kritiserte det han kalte «Sarkozy-klanen», og foreslo at Jean Sarkozy først burde gjøre ferdig studiene, gjøre seg fortjent til jobben, og vise at han har de kunneskaper man må ha for å styre et slikt selskap.

MEKTIG FAR: Nicolas Sarkozy. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
MEKTIG FAR: Nicolas Sarkozy. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer

Jean Sarkozy er, i tillegg til å være jusstudent, folkevalgt rådgiver for det velstående Neuilly-distriktet i Paris, der faren var ordfører i 19 år. Det er uvanlig i Frankrike å ha folkevalgte verv når man fremdeles går på skolen.

Nicolas Sarkozy har mange franske industrikjemper og mediasjefer blant sine nærmeste venner. Venstresida fordømmer interessekonflikten.

- Intelligent gutt
Den avtroppende EPAD-sjefen, Patrick Devedjian, sa til fransk radio i dag at Jean Sarkozy ville få hjelp i jobben.

- Han er en intelligent gutt, som har mulighet til å lære, sa Devadjian (65).

Presidenten selv har ikke kommentert saken overfor fransk presse.

TOPPJOBB: Jean Sarkozy er nominert til toppstilling i finansselskapet EPAD. Foto: AP Photo/Thomas Padilla/Scanpix
TOPPJOBB: Jean Sarkozy er nominert til toppstilling i finansselskapet EPAD. Foto: AP Photo/Thomas Padilla/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling