Sarpingene rister på hodet over «bølgene» på den nybygde brua

- Ingen estetisk skjønnhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Brua er ikke like rett som den kanskje skulle har vært, sier Tore Veum, prosjektleder utbygg i Statens vegvesen, til Dagbladet.

Det er Spikerbukta Bru på fylkesvei 557 i Sarpsborg som nå skaper hodebry for Statens vegvesen.

- Ingen estetisk skjønnhet Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad var det mange sarpinger som reagerte på den bølgete profilen til brua da den åpnet 29. november i fjor.

Den gangen kunne Statens vegvesen forsikre om at alt var som normalt, og at brua ville rette seg ut etter noen måneder.

Det gjorde den tydeligvis ikke, for fem måneder seinere er brua fortsatt bølgete, og sarpingene rister like mye på hodet.

- Nye Spikerbukta bru er ingen estetisk skjønnhet. Det tror jeg vi kan slå fast, sier Ivar Borgmo som bruker brua hver dag til Sarpsborg Arbeiderblad.

- Ikke som vi ønsket Tore Veum kommer med følgende forklaring på hva som har gått galt:

- Når man støper ei bru, støper man med overhøyde på grunn av forventet nedsenking i forbindelse med at betongen herdes. Men i forbindelse med planlegging av overhøyde, utførelse av arbeidet og herding av betong, har ikke resultatet blitt helt slik som vi ønsket, sier Veum til Dagbladet.

Nye Spikerbukta ble bygget som ei platebru i betong over tre spenn.

INGEN KLARE SVAR: Til tross for grundige undersøkelser, så har ikke Statens vegvesen klart å identifisere en enkeltårsak som har forårsaket «bølgene» på brua. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
INGEN KLARE SVAR: Til tross for grundige undersøkelser, så har ikke Statens vegvesen klart å identifisere en enkeltårsak som har forårsaket «bølgene» på brua. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Den er 74 meter lang og 11 meter bred, ifølge Sarpsborg Arbeiderblad. Entreprenørselskapet Implenia sto for byggingen. Byggherre var Statens vegvesen.

- Kun estetikk Til tross for grundige undersøkelser, har de ikke klart å identifisere en enkeltårsak som har forårsaket «bølgene» på brua.

- Årsaken til at betongen ikke har sunket som forventet er en kombinasjon av flere forhold som går på både planlegging og utførelse, sier Veum, og vedgår at sarpingene ikke vil få ei rett bru med det første: 

- Vi følger opp brua tett, men det er nok ikke sannsynlig at den vil bli helt rett. Men jeg understreker at dette ikke har betydning for verken bruas levetid eller trygghet, dette er kun estetikk.

BØLGETE BRU: Nye Spikerbukta bru i Sarpsborg ble bygget som ei platebru i betong over tre spenn. Den er 74 meter lang og 11 meter bred, men ikke like rett som byggherren hadde håpet på. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BØLGETE BRU: Nye Spikerbukta bru i Sarpsborg ble bygget som ei platebru i betong over tre spenn. Den er 74 meter lang og 11 meter bred, men ikke like rett som byggherren hadde håpet på. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer