Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sars-alarmen har gått i Finland

En 28 år gammel mann i Finland har sars. Han ble smittet i Toronto. Mannens foreldre er satt i karantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen kom tilbake fra Canada 28. april og ble innlagt på universitetsykehuset i Turku (Åbo) to dager senere.

- Han hadde høy feber, hostet og hadde vondt for å puste, sier informasjonssjef Esa Halsinaho ved sykehuset til Dagbladet.no.

Legene ved sykehuset mistenkte at mannen vars sars-smittet, men en første test var negativ. Men mannes feber var fortsatt høy så det ble besluttet å å ta utvidede tester på han. I dag klokka 12 offentliggjorde sykehuset testresultatene, som viste at mannen er smittet av sars.

Føler seg bedre

28-åringen som er bosatt i sørvest-Finland er på bedringens vei, men han blir fortsatt holdt igjen på sykehuset. Enkelte aviser i Finland skrev i går at han allerede var utskrevet, men dette stemmer ikke i følge Halsinaho.

- Men han er mye bedre enn hva han var for noen dager siden. Feberen er borte og han hoster mye mindre, sier Halsinaho til Dagbladet.no.

Smittet på helgetur

Mannen var i Canada fra 24. april til 28. april. Han viste ikke symptomer på sykdommen på flyet. Det var først to dager etter ankomst til Finland at han ble dårlig. Sykehuset ønsker ikke å opplyse hva han gjorde i Canada.

- Men han har fortalt oss at han ikke var i kontakt med noen sykehus eller helsepersonell under oppholdet. Han skal heller ikke vært i kontakt med noen han visste hadde sars, sier informasjonssjefen.

Etter at 28-åringen kom hjem til Finland har han bare vært i kontakt med moren og faren sin.

- De er nå isolert i sitt eget hjem, og det er tatt flere tester av dem også. Ingen av dem viser symptomer på sars, men vi tar ingen sjanser og holder dem under observasjon, sier Halsinaho.

Styrket beredskap

Han opplyser at det er helsemyndighetene i Finland som har ansvar for sarstiltak som setter igang. Finske myndigheter har bevilget 250 000 euro for å styrke sarsberedskapen. Et spesialteam på to leger og nærmere 10 sykepleiere står klare til å behandle pasienter som viser symptomer på sars. I hovedstaden Helsinki er en ambulanse satt av til å kjøre pasienter med influsensa, som kan være et symptom på sars.

Ved universitetssykehuset i Turku (Åbo) har man 17 isolater som står klare til å behandle sars-pasienter.

- Vi føler vi er godt rustet, sier sykehusets informasjonssjef.

Grundig sjekk

Finske helsemyndigheter vurderer fortløpende om de skal lokalisere og sars-teste de andre passasjerene som var med 28-åringen på flyet fra Canada. det arbeides også med å kartlegge hvem 28-åringen har vært i kontakt med i Canada, slik at en eventuell smittekilde kan lokaliseres. Dette arbeidet gjøres i samarbeid med kanadiske helsemyndigheter.

Finne døde

Sars-tillfellet som nå er oppdaget er det andre hvor en finne er involvert. Nylig døde en finsk statsborger av sykdommen, men han oppholdt seg i Kina, der han også ble smittet. Mannen var i Asia i forbindelser med møter.

DØD: Den finske LO-mannen Pekka Aro pådro seg SARS under et besøk i Beijing.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media