Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SARS-drivhuset

Virus-forskere frykter at Guangdong-provinsen sør i Kina er det rene drivhus for nye og gamle virus. Matvarebransjen sprer smitte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at en italiensk lege ved et sykehus i Vietnam rapporterte om en helt ny type lungebetennelse til Verdens Helseorganisasjon (WHO) i januar har leger og forskere prøvd å finne ut hvor og hvordan SARS-epidemien begynte. Epidemien brøt ut i den sør-kinesiske provinsen Guangdong.

Forskerne har lenge sett på landsbygda i sør-Kina som en veritabel utklekkingsanstralt for virus og sykdommer. Et enormt antall mennesker lever tett på husdyr, rotter, slanger, og andre potensielle smittespredere. Men overraskende nok for WHO-forskerne er det ikke først og fremst bøndene som ble de første registrerte SARS-tilfellene.

Foreløpige konklusjoner tyder på at smitten brøt ut på de enorme matvaremarkedene i Guangzhou. På disse markedene spres smitten enda mer effektivt enn om epidemien hadde brutt ut på en bondegård.

Tusenvis av mennesker er innom matvaremarkedene daglig. Derfor er antallet som er daglig eksponert for smitten mange ganger høyere på markedene.

Dyremarked

Her stables levende dyr oppå hverandre i knøttsmå bur før de slaktes og slenges i gryta. Gungangdong-kjøkkenet omfatter slanger, kyllinger, katter, skilpadder, grevling, frosk, hund og rotte.

Fjær og dyrehår er blant farlige skjulesteder for mikrober og sykdomssmitte. Tomme bur brukes som spisebord for de lavbetalte arbeiderne på markedet i byen som en gang het Kanton, skriver New York Times.

Smittestudier i Guangdong-provinsen viser at en uvanlig høy andel ofre arbeider i matvarebransjen. Det kan være uttrykk for hvordan SARS-viruset, som har mye til felles med utbredte virus blant gnagere og fjærkre, har spredd seg.

Kokker rammet

Et av de første SARS-ofrene i Sør-Kina var en slange- og fugleselger som døde av alovorlig lungebetennelse i Shunde desember. Omtrent samtidig ble kokken Huang Xinchu innlagt på sykehus i Heyuan, 16 mil lengre nord. Han smittet åtte leger.

Tidlig i januar ble enda en kokk innlagt i Zhongshan.

Nå viser tall fra Verdens helseorganisasjon at hele 5 prosent av de 900 første SARS-ofrene solgte eller tilberedte dyr. For vanlig lungebetennelse er andelen 1 prosent.

Det bor rundt 90 millioner mennesker i Guangdong. Ifølge Aftonbladet kan både asiasyken og Peking-influensaen ha startet her. Noen epidemologer tror også spanskesyken, som drepte nær 20 millioner mennesker i 1918, stammet fra Guangdong. Pekinginfluensaen tok en million liv i 1968.

SARS-epidemien er tilsynelatende langt mindre alvorlig.

USANITÆRT: Mens handelsmannen slakter en hund, vansmekter dyret han kaller en rev i buret. Bildet er fra Xin Yuan marked i Guangzhou og tatt i mars 2001.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media