Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sars er bare begynnelsen

WHO-eksperter advarer mot nye virus. Globaliseringen sprer virus raskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minimal sars-risiko i flyVerdens Helseorganisasjon (WHO) advarer mot en ny virkelighet i kjølvannet av sars-skrekken som har herjet siden mars. Globaliseringen gjør at alvorlige epidemier raskt spres til andre deler av verden, og WHO-eksperter mener det bare er et tidsspørsmål før neste epidemi bryter ut.

- Det blir flere utbrudd av sars-typen, det er det nødt til å bli, iser doktor David Heymann i WHO til BBC.

Flere enn 600 er døde av sars, og flere enn åtte tusen er smittet. Men Heymanns skrekkvisjon er influensavirusene. I dag er han lykkelig for at sars viste seg å ha et annet smittebilde.

- Den gode nyheten er at det (sars) ikke var influensa. Influensa har kapasitet til å smitte mye mye raskere, sier han.

Den forrige store influensaepidemien tok livet av mer enn 40 millioner mennesker i 1919. Dersom sars hadde smittet på samme måte hadde krisen vært mangdoblet.

Må ha samarbeid

Da sars brøt ut i Kina i november i fjor holdt de kinesiske myndighetene det for seg selv. I ettertid har flere høytstående tjenestemenn blitt sparket som følge av håndteringen av sars, og Kina har måttet tåle massiv internasjonal kritikk for hemmeligholdet rndt virusutbruddet.

- Det har aldri vært tydeligere enn i dag at en sikker og frisk fremtid for oss alle avhenger av samarbeid på kryss av grenser og institusjoner, sa WHO-direktør Gro Harlem Brundtland mandag.

- Vi kan ikke lenger stole på at nasjonale tiltak alene skal sørge for at systemet med globale alarmer skal virke på den måten verden nå trenger, sier Brundtland.

Hun tar til orde for økte bevilgninger til internasjonalt samarbeid og smittevern over hele verden. Hun får støtte fra et samlet WHO.

- Når smittsomme sykdommer i en del av verden i løpet av noen dager, hvis ikke timer, kan bli et problem for en annen del, skylder hver eneste nasjon hverandre å sørge for at overvåking og kapasitet til å bekjempe disse truslene er på plass, sier Storbritannias helseminister Alan Milburn.

Fortsatt nye tilfeller i Kina

I dag meldte de kinesiske myndighetene om 12 nye tilfeller av sars. To nye er døde av sykdommen, men Kina ser nå ut til å ha kontroll med smitten.

Dermed overtar Taiwan stempelet som det området med høyest smitterisiko. I dag ble det meldt om 35 nye sars-tilfeller, og smittekildene i landet er ennå ikke identifisert.

ADVARER: Gro Harlem Brundtland og Peter Heymann i Verdens Helseorganisasjon tror sars er et varsel om hva vi har i vente. De vil ha flere penger til global virusovervåking.
STØTTER: Storbritannias helseminister Alan Milburn støtter Gros oppfordring mo økt støtte til internasjonal virusovervåking.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media