Sars-helt forsvunnet i Kina

- Jeg ber myndighetene etterforske mine foreldres forsvinning, sier datteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den delvis pensjonerte militærlegen Jiang Yanyong er meldt savnet av datteren. Jiang høstet stor anerkjennelse da han avslørte at kinesiske myndigheter dekket over omfanget av sars-epidemien.

I februar opprørte han landets myndigheter med et brev der han ba myndighetene revurdere fordømmelsene av demonstrasjonene for demokrati på Den himmelske freds plass i 1989. Han oppfordret myndighetene til å innrømme at de håndterte saken feil. I morgen er det 15 år siden regjeringssoldater slo ned demonstrasjonen med tanks og våpen og drepte et stort antall demonstranter.

Forsvunnet

Jiangs datter Jiang Rui sa i dag at hun snakket med faren og moren, Hua Zhongwei, på tirsdag. Siden har hun ikke klart å komme i kontakt med dem, skriver Financial Times.

Jiang Rui, som arbeider som dataprogrammerer i California, sier at hun har blitt forsikret om at foreldrene er trygge og at hun har fått beskjed om å ikke viderebringe sine bekymringer til «uvedkomne».

- Vi, barna til doktor Jiang Yanyong, anmoder den kinesiske regjeringen om å etterforske våre foreldres forsvinning i Beijing, sier datteren i en kunngjøring.

Hun sier hun har blitt fortalt at foreldrene har blitt ført bort av sykehusmyndigheter, men at verken hun eller broren hennes har fått noen informasjon.

- Jeg vil bare høre direkte fra dem at de er trygge, sier hun.

Avslørte sars-tildekking

Ifølge Financial Times er det vanlig i dagene før 4. juni at Kinas sikkerhetsapparat tar hånd om et antall innbyggere som de frykter kan benytte årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass til protester. De blir enten satt i husarrest eller holdt på et ukjent sted utenfor Beijing.

Jiang Yanyong tilbakeviste i fjor regjeringens tall på sars-tilfeller i Beijing som alt for lave. Helseministeren og borgermesteren i Beijing måtte gå av som en følge av Jiangs avsløringer.

I brevet han sendte i februar siterte han to av de kinesiske lederne som var med på å beordre hærens aksjoner mot demonstrasjonen i 1989 på at de mente at regjeringen burde gjøre om sin vurdering av aksjonene.

FORSVUNNET: Jiang Yanyong har kritisert myndighetene. Nå er han og kona borte. Datteren har fått beskjed om å ikke viderebringe sine bekymringer.