Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- SARS kommer til Norge

Først snakket ekspertene hos Folkehelsa om hvis, nå snakker de om når SARS-viruset kommer til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skjer til tross for at vi ikke har noen kjente tilfeller av den fryktede lungesykdommen her i landet.

- Til å begynne med sa vi hvis SARS-viruset dukker opp. Nå snakker vi om når SARS-viruset kommer, sier overlege Bjørn G. Iversen ved avdelingen for infeksjonsovervåking på Folkehelseinstituttet.

Det var han som først slo SARS-alarm her hjemme. Han skulle bare innom jobben lørdag 15. mars for å forberede et foredrag.

- Av gammel vane klikket jeg meg inn på WHOs nettsider rett før jeg skulle gå. Der kunngjorde Gro Harlem Brundtland at SARS er en global helsetrussel, sier Iversen.

Krisemøte

Den meldingen kom til å forandre alt:

- Den helga jobbet mange av oss døgnet rundt, forteller Iversen.

Natt til søndag var alle flyplasser med internasjonale ankomster varslet, og via landets 26 AMK-sentraler (akutt medisinsk kommunikasjonssentral) ble helsetjenesten alarmert.

- Bekymringen vår dreier seg om alt vi ikke vet. Er vi i en startfase? Muterer viruset seg? Blir det mindre farlig, eller blir det mer aggressivt? Vi vet ikke med sikkerhet hvordan viruset smitter.

Det finnes ingen fullgod SARS-test, som forteller om du er smittet.

- Det finnes ingen behandling. Hittil er mellom 20 og 25 personer her i landet sjekket ut for SARS. Det har skjedd ved at vi har kunnet sette diagnoser på det de har, eller at det viser seg at de ikke har vært i risikoområder likevel, forklarer den erfarne smittelegen.

Ukjent virus

Verdens helseorganisasjon (WHO) og internasjonale influensaforskere hadde lenge ventet på en ny pandemi, en verdensomspennende epidemi.

Ekspertenes viten om 1900-tallets influensaepedemier er stor: spanskesyken i 1918. Mer enn halvparten (over en milliard) av verdens befolkning ble smittet, og mellom 20 og 40 millioner døde. I 1957 kom asiasyken, i 1968 Hongkong-syken og i 1977 russerinfluensaen.

- Tida var overmoden for en ny pandemi, som følge av dette hadde Norge opprettet en nasjonal influensapandemikomité. Så fikk vi dette. SARS er ikke et influensavirus, men likevel har vi valgt å bruke komiteen og beredskapsplanen som om det var det, sier Bjørn G. Iversen.

SARS er et nytt og hittil ukjent virus. Ekspertene mener at det er et nytt Corona-virus. Det betyr at det er beslektet med forkjølelsesvirus, men også i familie med kusma og diaré.

Dråpesmitte

Så langt har antall SARS-smittede doblet seg hver andre uke siden utbruddet. 10- 20 prosent av dem som smittes får alvorlige lungesymptomer. I dag er det fire prosent som dør.

- All erfaring så langt tilsier at sykdommen sprer seg via dråpesmitte fra mennesker som er blitt syke. Vi tror ikke at SARS smitter i inkubasjonsfasen på to til ti dager, men først når du får symptomer. Nytt er oppdagelsen av at viruset trolig også smitter via avføring, sier Iversen.

- Jeg håper at vi er i en startfase, for da er mulighetene gode til å begrense sykdommen, sier Iversen.

FØLGER SARS: Overlege Bjørn G. Iversen og de andre medarbeiderne ved avdelingen for infeksjonsovervåking på Folkehelseinstituttet i Oslo følger utviklingen av SARS nøye, fra time til time.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media