Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- SARS mer dødelig enn aids

En britisk lege mener SARS-epidemien kan bli en større trussel en aids. Viruset sprer seg for raskt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Doktor Patrick Dixon er for tiden gjesteforeleser i management ved London Business School. Han advarer ifølge skotske Daily Record regjeringene i hele verden mot SARS-virusets potensielle massedødelighet.

Doktor Dixon har sin medisinske utdannelse fra Cambridge og University of London, og regnes som en av de fremste ekspertene på globale trender. Gjennom selskapet Global Change involverer han seg i tillegg i forskjellige medisinske problemstillinger, og han har skrevet over 400 artikler om aids, kloning, og andre medisinske spørsmål.

Når det gjelder SARS mener han at viruset kan ramme og ta livet av langt flere enn aids-epidemien har gjort. Han begrunner det med den raske spredningen av SARS.

- Det er verdt å huske at aids har infisert 80 millioner mennesker de siste 15 til 20 årene, sier han til avisa.

- Antall SARS-smittede har doblet seg hver andre uke siden utbruddet, og jeg regner det som 25 prosent sannsynlig at vi allerede er for sent ute til å stoppe en ukontrollert, eksplosiv spredning av SARS. Det kan muligens føre til titalls millioner døde i løpet av de neste to årene, skriver han på Global Changes' nettsider.

Dixon sammenligner også SARS med den alvorlige influensaepidemien som tok livet av 30 millioner mennesker i 1918 og 1919.

Mer aggressiv enn aids

Doktor Dixon tror at SARS kan smitte opptil en milliard mennesker i løpet av den samme to-årsperioden dersom ikke regjeringene verden over bestemmer seg for å gjøre noe med smittespredningen.

- Aids spres langsomt. Derfor kan vi spore smitten og planlegge ut fra det. I tillegg har vi effektive medisiner som kan forlenge livet for de syke, sier han.

- Med SARS er det annerledes, vi har ikke tiden på vår side. Dette er potensielt enn mye mer alvorlig epidemi enn aids.

3. verden-katastrofe

Dixon tror først og fremst det er landsbygdene i de fattige landene i verden som blir verst rammet av SARS. Millioner av mennesker på landsbygdene i Kina og India har ikke tilgang til helsetjenester, og ofte er de sanitære forholdene veldig dårlige.

- I et land som India er samfunnsstrukturen kaotisk og med et minimum av helsetjenester. Der er spredningspotensialet for viruset enormt.

Dårlig tid

- Hvis ikke SARS-viruset muterer seg mindre farlig av seg selv, er det eneste håpet vi har å mobilisere enn global offensiv mot SARS. Det har vi ikke sett ennå. Hvis tingene fortsetter som de har gjort så langt, preget av fornektelse, forvirring, forsinkelser, ignoranse, dårlige avgjørelser, lite faktainnsamling, inkompetanse, hemmeligholdelse, og regjeringsapati, er det bare et spørsmål om tid før vi har en svært utbredt epidemi, skriver Dixon. Han mener det er et spørsmål om nasjonal sikkerhet for samtlige land i verden.

Ved London Business School ønsker de ikke å gå god for doktor Dixons kvalifikasjoner på SARS. Til Dagbladet.no sier administrasjonen ved skolen at Dixon er gjesteforeleser i management, og at de utover dette fagområdet ikke kan garantere for hans kunnskaper.

DYSTRE SPÅDOMMER: Doktor Patrick Dixon tror SARS kan ta livet av flere mennesker enn aids hvis ikke det internasjonale samfunnet går sammen i kamepn mot sykdommen.
LETER ETTER VAKSINE: Forskere verden over forsøker å finne en effektiv vaksine mot SARS, men innsatsen er ikke god nok mener Dixon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media