Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SARS-mysteriet vokser

Forskerne trodde de kjente SARS-virusets opphav. Men undersøkelse av smittede i Canada tyder på at de var på villspor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare 40 prosent av SARS-pasientene i Canada har coronaviruset i kroppen. Det kan bety at veien til en vaksine er lang.

Coronaviruset er viruset som forårsaker vanlige forkjølelser. Det er dette viruset som skal være hovedårsaken til SARS-utbruddet.

I går skrev Dagbladet.no om de siste rapportene fra forskerne som jobber med å finne en vaksine mot det dødelige lungeviruset SARS. Forskerne frykter at viruset muterer seg så raskt at eventuelle vaksiner bare vil ha en kortvarig effekt mot sykdommen.

I dag skriver den britiske avisa The Times om nye tilbakeslag i SARS-forskningen.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) gikk i forrige uke ut med resultater fra prøver de har tatt av SARS-pasienter i Asia. WHOs konklusjon er at viruset som forårsaker vanlige forkjølelser, coronaviruset, også forårsaker SARS. Forskjellen er at med SARS opptrer coronaviruset sammen med andre faktorer eller virus som gjør forkjølelsen langt mer alvorlig.

Isolasjonen av coronaviruset har gitt forskerne godt håp om å finne vaksiner og medisiner som skal hjelpe mot sykdommen som foreløpig har tatt livet av over 200 og smittet minst 4000 mennesker verden over. Men de siste dagene har optimistene fått alvorlige skudd for baugen.

Mysteriet i Canada

Et av landene på den vestlige halvkulen som er hardest rammet av SARS, er Canada. 14 mennesker har mistet livet til SARS bare i Toronto. Flere hundre er smittet over hele Canada.

Doktor Frank Plummer er forskningssjef ved det nasjonale mikrobiologiske laboratoriet i Winnipeg, og står bak intensive undersøkelser på alle registrerte SARS-ofre i Canada. Resultatene hans vekker oppsikt.

- Bare 40 prosent av pasientene med det vi kaller SARS har coronaviruset i kroppen. Vi har ikke funnet noe annet virus i pasientene, men sammenhengen mellom SARS og coronaviruset er faktisk veldig svak, sier Plummer til The Times.

WHO avventer

WHOs egne tester har påvist corona i over 90 prosent av sykdomstilfellene i Asia. Nå skal WHO undersøke hvorfor de canadiske forskerne ikke får de samme testresultatene.

- Foreløpig holder vi fast på at coronaviruset er årsaken til SARS, men vi må se nærmere på hvorfor vi har dette unormale utslaget i Canada. En mulighet er viruset har vært til stede i alle tilfellene, men at det rett og slett ikke har blitt plukket opp når testene har vært utført. Alle tilfellene i Canada kon fra én smittebærer. Vi må også se om viruset har mutert, sier en talsmann for WHO, Dick Thompson, til avisa.

Usikkerhet rundt tester

Samtidig som canadierne annonserte sine oppsiktsvekkende funn, hevdet forskere et annet sted i Canada at de gjorde store framskritt med en SARS-test. Forskere i British Columbia har jobbet med å lage en test som skal diagnostisere pasienter som har symptomer på SARS. Denne testen skulle i utgangspunktet være tilgjengelig på markedet i løpet av et par uker, men nå stilles det spørsmål om hvor effektiv den er.

- For å kunne utvikle en god diagnostiserende test må man ha en klar definisjon av årsaken. For oss betyr dette at vi må være mer forsiktige nå. Vi sier at vi ville foretrukket å ha en klarere forståelse av hva som forårsaker sykdommen, sier doktor Marc-Andre Beaulieu i det canadiske helsetilsynet.

Krisemøter med amerikanerne

Etter at krigen i Irak er over har SARS nådd opp i det amerikanske nyhetsbildet. Det har ført til krisemøter mellom amerikanske og canadiske helsemyndigheter. Så langt har det blitt registrert 39 tilfeller av SARS i USA, og amerikanerne frykter massespredning over den amerikansk-canadiske grensa.

Amerikanere som reiser til Toronto blir nå bedt av helsemyndighetene å se an sin egen helsesituasjon under oppholdet i Canada. De blir også bedt om å være på vakt etter symptomer de ti første dagene etter at de har returnert.

Kina stenger skoler i Beijing

Etter at de kinesiske myndighetene ble tvunget til å innrømme at omfanget av SARS-smitten var langt større enn det de opprinnelig hevdet, begynner tiltakene i Kina å bli drastiske.

Offisielt heter det at 28 mennesker har dødd av SARS i Beijing, men mørketallene kan være store. SARS brøt ut i den sørkinesiske provinsen Guangdong så tidlig som i november i fjor, men de kinesiske myndighetene holdt lenge tilbake informasjon om sykdomsutbruddet.

Etter massivt internasjonalt press har blant annet den kinesiske helseministeren fått sparken, og kineserne har innrømmet manglende kontroll med sykdommen.

Fra torsdag stenger myndighetene alle skolene i Beijing i to uker i et forsøk på å stoppe spredningen av viruset. Onsdag meldte kinesiske myndigheter om ni nye SARS-dødsfall, syv av dem i Beijing. 147 nye smittetilfeller er registrert, melder NTB.

Stengningene av skolene berører 1,7 millioner barn i den kinesiske hovedstaden.

Frykten sprer seg i Kina

At kinesiske myndigheter har bestemt seg for å stenge skolene i Beijing viser hvor bekymret administrasjonen er, melder BBCs reporter fra Kina.

Et hav av kinesere iført hvite masker strømmer til byens togstasjoner for å komme seg ut av byen. Frykten sprer seg i hele Kina, og myndighetene har også begynt å desinfisere offentlige bygninger og transportmidler.

Likevel heter det ifølge offisielle kinesiske tall at det bare er 2000 registrerte SARS-tilfeller i Kina.

VIL VEKK FRA BEIJING: Kinesere i tusentall strømmer til Beijings togstasjoner for å komme seg vekk fra hovedstaden. Frykten for SARS vokser i Kina etter at myndighetene i landet har litt tvunget til innrømmelser og tiltakene mot spredningen blir stadig mer drastiske.
TESTES PÅ GATA: Kinesiske frivillige fra helsevesenet har gått ut på gata for å teste folk for SARS. Bare i løpet av onsdagen er det meldt om 147 nye smittede i Kina.
MYSTERIET I CANADA: Her selger to menn ansiktsmasker ved hovedinnfartsåren til Vancouver International Airport i Canada. Tester av SARS-smittede i Canada viser at coronaviruset ikke er så sentralt i smitten som tidligere antatt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media