Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SARS-razzia

Over en måned etter at SARS-alarmen gikk over hele verden, får smitteberedskapen på Gardermoen strykkarakter av Helsetilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle vet at det når som helst kan komme en mulig SARS-pasient til Gardermoen. Dette er alvorlig, sier helsedirektør Lars Hanssen til Dagbladet. Helsetilsynet kommer med kraftig refs av Ullensaker kommune, som har ansvaret for smittevernberedskapen på flyplassen på Gardermoen.

Tok ikke telefonen

Klokka 09.36 mandag fikk kontrolltårnet på hovedflyplassen telefon med denne beskjeden: I flyet fra Frankfurt til Gardermoen som lander om ni minutter, befinner det seg en passasjer med mistanke om SARS. Da begynte alle telefoner å ringe. Men ikke alt gikk som det skulle:

Kommunelegen tok ikke telefonen, verken telefonen på kontoret eller mobiltelefonen, da flyplassen ringte. Der ble man møtt med mobilsvar, står det i Helsetilsynets rapport.

En siste sjekk

Og legen på vakt - som de fikk tak i - hadde ingen papirer på hvordan situasjonen skulle håndteres.

- Kommunen har ennå ikke fått orden på smittevernberedskapen, fastslår helsedirektøren.

Allerede 19. mars fikk Ullensaker kommune beskjed om å skjerpe smittevernberedskapen.

Øvelsen mandag skulle være en siste sjekk.

BEREDSKAP: - Det er opplagt at det burde være god beredskap mot slik smitte, særlig for folk som kommer med utenriksfly, sier Heidi Bø og Morten Sangedal, som kom fra Los Angeles til Gardermoen i går, via Frankfurt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media