Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sars-rykter knekker oss

Butikkene taper penger og restaurantene er halvtomme i New Yorks Chinatown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Årsaken er rykter og redsel for at kineserne her skal være smittet av sars. Canal Street pleier å være full av folk. Nå er det glissent mellom bodene som selger falske Gucci-solbriller og T-skjorter.

- Jeg har hatt butikk i Chinatown i 25 år. Aldri har businessen vært så dårlig som nå, sier Jack Chin.

Han har en butikk med alle mulige kinesiske varer nederst på Mott Street.

Men de får være i fred, det er nesten ikke en kunde å se.

Ingen syke

Det skyldes ikke at halve Chinatown har sars. Tvert imot, det er ikke opplyst om noen tilfeller av sykdommen her. Til sammen er det registrert 56 tilfeller i hele USA og ingen dødsfall.

Årsaken er rykter og mistanke om at folk som reiser ofte til Kina og Hongkong og som importerer varer derfra, kan ha brakt smitte med seg.

- Det er forferdelig. Omsetningen i min butikk har gått ned med rundt 50 prosent etter at avisene begynte å skrive om sars-smitten. Vi som har bodd, arbeidet og betalt skatt i denne byen i et helt liv er plutselig rammet fordi vi er kinesisk-amerikanske, sier Chin:

- Dessuten er det tankeløst. Folk som kommer til USA fra Kina eller Hongkong blir testet.

Amerikansk flaks

USA har foreløpig sluppet billig unna sars-epidemien. Amerikanske helsemyndighetene sier at det skyldes økt beredskap etter miltbrannerfaringen for halvannet år siden - og en god porsjon flaks.

I Canada smittet et enkelt menneske flere titalls andre, mens USA har vært forskånet for slike «super-spredere». Det kan også se ut som om den amerikanske varianten av viruset er svakere enn den som har rammet Canada.

Ordførerlunsj

New Yorks ordfører Michael R. Bloomberg har gjort sitt for å hjelpe til. I forrige uke spiste han lunsj på kinarestauranten Sweet & Tart for å vise at kinesiske restaurantbesøk er ufarlige.

- Det var flott at Bloomberg var her, men jeg vet ikke om det hjelper noe, sier restauranteieren Spencer Chen.

En av de få som tjener penger i Chinatown nå, er urteselgeren Zheney Zimhyll. Et skilt utenfor butikken hans annonserer for sars-te. En grov urteblanding med små trebiter i. Han forklarer at teen forebygger sykdommen.

- Det er tydelig at folk er opptatt av sars. Jeg er glad for at vi har noen kunder, sier Zimhyll og gir oss noen litt bitre trebiter å tygge på.

INGEN KUNDER: Jack Chin har hatt butikk i Chinatown i New York i 25 år, aldri har han opplevd at businessen har vært så dårlig som nå. Sars-frykten holder folk unna.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media