Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- SARS smitter ved hudkontakt

WHO-tester viser at lungeviruset SARS er mer smittsomt enn tidligere antatt. Nå frykter Russland et utbrudd også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens Helseorganisasjon, WHO, gikk i helgen ut med en melding om at SARS-smitten nå er under kontroll i Canada, Hongkong, og Singapore. Disse tre landene er sammen med Kina hardest rammet av det hissige lungeviruset. Men i Kina frykter man at nye sykdomstilfeller holder seg stabilt høyt i ukene fremover, med rundt 100 nye smittede per dag.

I november brøt SARS ut i Sør-Kina, uten at de kinesiske myndighetene fant det bryet verdt å informere WHO om det nye viruset. Da smitten nådde Vietnam og Hongkong ble det slått full alarm verden over. Også Kina fulgte etterhvert etter, og har de siste ukene sperret av skoler, sykehus, og offentlige bygninger for å få bukt med viruset. 15 000 mennesker er i karantene i Kina.

WHO har fått laboratorier verden over til å utføre tester med SARS-viruset. Tidligere har WHO funnet ut at viruset muterer seg så raskt at det er vansklig å finne en effektiv vaksine. Nå skaper nye funn hodebry for helsepersonellet.

Lang levetid

SARS overlever mye lenger i friluft enn det man tidligere antok. Viruset kan også spres gjennom hudkontakt, og ikke bare gjennom dråpesmitte som man har antatt.

Viruset lever i opptil fire timer på vanlige overflater. WHOs tester har vist at man kan smittes bare ved å ta på et infisert dørhåndtak eller en heisknapp. Men så langt vet ikke WHO hvor mye av viruset som må til for at smitten skal spres, skriver BBC.

All tilgjengelig statistikk viser likevel at de fleste som er smittet av SARS har fått det gjennom dråpesmitte.

I kloakken har SARS en levetid på opptil fire dager. I Hongkong tror man at grunnen til at mer enn 300 mennesker i boligkomplekset Amoy Gardens ble smittet var på grunn av lekkasjer i kloakkrørene. Hvis det stemmer at rørene i boligkomplekset er lekk, kunne altså viruset ha blitt fraktet rundt i bygningene i fire dager før det døde. Innen den tid hadde det sannsynligvis blitt erstattet med ferskere og fortsatt smittefarlig virus.

I temperaturer under null grader celsius lever SARS lenge. Så lenge at WHO-forskerne ikke tør si om det i det hele tatt dør dersom gradestokken kryper under null. Ifølge NTB lever SARS i mer enn tre uker i kjøleskap.

De positive resultatene fra WHO-testene er at SARS ikke overlever høye temperaturer. Hvis viruset blir utsatt for mer enn 56 grader celsius dør det.

I Kina og Hongkong har myndighetene desinfisert offentlige steder. Det er til liten nytte, skriver BBC. Vanlige vaskemidler fjerner ikke SARS-viruset, men WHO-testene viser at klorin tar knekken på det.

Trenger ikke vaksine

Arbeidet med å finne en SARS-vaksine pågår for fullt, men på grunn av de mange mutasjonene og usikkerheten rundt spredningsmønsteret har WHO tidligere uttalt at en effektiv vaksine er flere år unna. Nå kjemper WHO for å få bukt med viruset før det blir en permanent trussel.

- Vi tror det er mulig å eliminere sykdommen før den går inn i en syklus og blir endemisk, sier Dick Thompson i WHO til BBC.

Andre har advart mot at SARS kan ta livet av flere mennesker enn aids-epidemien.

Russland skjelver

Foreløpig har folkerike nasjoner som USA, Russland, Indonesia, og India blitt spart for store SARS-utbrudd. Eksperter har spesielt fryktet for et utbrudd i India på grunn av det dårlige helsevesenet i landet, men i går kveld erklærte WHO India fritt for smitte.

Russiske myndigheter opplyste mandag at fire personer er satt i karantene i byen Blagovesjtsjensk, på den russiske grensen mot Kina, skriver NTB.

Karantenene kommer etter at en kineser med SARS-symptomer ble lagt inn på sykehus i Russland torsdag. Den russiske helseministeren forbød da alle russere å reise til Kina. Nå frykter helsemyndighetene i landet at det allerede er for sent å stoppe smitten i Russland.

FORTSATT FRYKT I KINA: Kinesiske myndigheter tror ikke SARS-smitten roer seg i landet de neste ukene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media