Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sars sprenger nettet

I kjølvannet av sars-epidemien har det dukket opp mer enn en halv million nye nettsteder om viruset. Nå advarer Folkehelsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Panikk for sars har fått kremmere i hele verden til å gni seg i hendene. Ifølge tidsskriftet British Medical Journal har det dukket opp mer enn en halv million nye nettsteder om sars. Felles for de fleste er at de prøver å selge deg noe.

Nettstedene tilbyr alt fra ansiktsmasker til kosttilskudd som styrker immunforsvaret, og flesteparten av produktene er i beste fall totalt unyttige.

Amerikanske helsemyndigheter advarer nå folk mot å la seg lure av nettkremmerne. Ansiktsmasker er nødvendig hvis man jobber i helsevesenet, men ingen medikamenter har noen bevist effekt mot en eventuell sars-smitte. Det norske Folkehelseinstituttet slutter seg til advarslene fra USA.

Mystisk sykdom

Siden sars-utbruddet startet i Guangdong-provinsen i sør-Kina i november har kunnskapen om viruset gradvis blitt større. Men de kinesiske myndighetene benektet lenge at de ikke hadde kontroll over sykdommen, og det var først da sars var spredt ut over Kinas landegrenser forskerne fikk øynene opp for viruset.

Det er først den siste måneden forskerne har kalrt å danne seg et bilde av sykdommen, og det dukker stadig opp ny informasjon.

I går kunne det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet fortelle at det ikke lenger er sikkert at lungeproblemene knyttet til sars er en direkte følge av virusangrepet.

En studie forskere ved universitetet i Hongkong har gjort på 75 pasienter, viser at lungeskadene sars har påført dem kan stamme fra kroppens eget svar på sykdommen.

Kroppen skiller ut egen motgift mot ethvert virus som angriper den, og forskerne i Hongkong mener at svaret kroppen gir på sars er så sterkt at antistoffene kollapser lungefunskjonen, skriver BBC. Forskerne fant at nesten 85 prosent av sarspasientene fikk tilbakevendende feber etter en ukes sykdomsleie. De mener det tyder på at kroppens immmunforsvar overreagerer på viruset.

Millioner i krisehjelp

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder fredag at den kinesiske regjeringen har mottatt over 500 millioner kroner i krisehjelp for å stoppe sars-epidemien i landet. Samtidig rykker administrasjonen ut med nye propagandautspill overfor egen befolkning.

Beijings sjef for epidemiovervåkingen, doktor Liang Wannian, har stått fram på kinesisk fjernsyn ved flere anledninger den siste uka og fortalt at de nå har kontroll over spredningen i hovedstaden.

I gladmeldingen fra Wannian heter det at antallet nye smittede nå er nede i et tosifret antall om dagen, i motsetning til det tresifrede antallet de har registrert hver dag de siste ukene, skriver Newsday.

Men Verdens Helseorganisasjon (WHO) og andre observatører tror ikke kineserne har full kontroll ennå. BBCs reporter melder at hovedstaden i praksis er stengt. All innenriks flytrafikk er innstilt, og veiene ut fra byen er blokkert. I tillegg sitter titusentall mennesker i karantene inne i Beijing.

Nytt reiseråd

Fredag ble også Taiwan innlemmet i områdene WHO fraråder folk å reise til. WHO tror ikke toppen er nådd i Taiwan, og så langt er 13 mennesker døde av sykdommen.

De lokale myndighetene i hovedstaden Taipei frykter at smitten skal spres ut på landsbygda hvor helsesystemet er mindre egnet til å behandle sars-epidemien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media