SARS-tabben de må unngå

I 2002 dysset kinesiske myndigheter ned spredningen av det dødelige SARS-viruset. Nesten 20 år seinere herjer et nytt virus.

WUHAN: Fotgjengere med munnbind avbildet i Wuhan 27. januar 2020. Det var her viruset på oppdaget i begynnelsen av januar. Kinesiske myndigheter tror at lungeviruset kan ha smittet mennesker via et marked der det er blitt solgt ville dyr. Foto: Anthony Wallace / AFP / NTB Scanpix
WUHAN: Fotgjengere med munnbind avbildet i Wuhan 27. januar 2020. Det var her viruset på oppdaget i begynnelsen av januar. Kinesiske myndigheter tror at lungeviruset kan ha smittet mennesker via et marked der det er blitt solgt ville dyr. Foto: Anthony Wallace / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byer stenges og et hastesykehus bygges opp i Kina etter utbruddet av coronaviruset. Natt til tirsdag opplyser kinesiske myndigheter at 106 personer er døde, og at omkring 4300 personer er smittet.

Det reelle tallet på antall smittede er trolig i nærheten av 25 000, mot de 2744 bekreftede tilfellene, ifølge beregninger gjort i Hongkong.

Coronaviruset bryter nå ut nesten 20 år etter SARS-epidemien, som krevde 774 liv på begynnelsen av 2000-tallet.

Det nye viruset er 79 prosent genetisk likt med SARS.

HAST: Kringkasteren i Kina melder om at denne byggeplassen skal bli til et enormt, splitter nytt sykehus - på bare noen dager. Dette for å kunne behandle smittede av coronaviruset. Video: AP Vis mer

I fornektelse

SARS startet sannsynligvis i Guangdong-provinsen i Sør-Kina i november 2002, ifølge det norske Folkehelseinstituttet. Men kinesiske myndigheter informerte ikke Verdens helseorganisasjon (WHO).

I 2002 var kinesiske myndigheter i fornektelse og skjulte SARS' eksistens - ikke bare for omverdenen, men også for sitt eget folk, skriver Thomas Abraham, forfatter av boka «Pesten i det tjueførste århundre: Historien om SARS», i et innlegg i The Guardian.

Ifølge Abraham fikk aviser forbud mot å rapportere om sykdommen, bortsett fra sporadiske uttalelser fra tjenestepersoner som forsikret om at det ikke var noe å bekymre seg om.

Først i februar 2003 ble det klart at dette var en alvorlig epidemi. Nyheter om den mystiske sykdommen spredte seg raskt. Det samme gjorde sykdommen.

Den gang måtte kinesiske myndigheter unnskylde for at de ikke gjorde en bedre jobb med å informere om den dødelige sykdommen som spredte seg som ild i tørt gress.

- I dag unnskylder vi til alle, sa Li Liming, direktør ved det kinesiske senteret for sykdomskontroll 4. april 2003.

SARS: Bildet er tatt 20.mai 2003, og viser en mann med munnbind som går forbi en plakat fra WHO som advarer om SARS. Foto: Peter PARKS / AFP / NTB Scanpix
SARS: Bildet er tatt 20.mai 2003, og viser en mann med munnbind som går forbi en plakat fra WHO som advarer om SARS. Foto: Peter PARKS / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Dårlig håndtering

Sosialantropolog og Kina-kjenner Henning Kristoffersen tror kinesiske myndigheter lærte mye av SARS-utbruddet i 2003. Han var selv i Beijing på tidspunktet.

- Det var surrealistisk og ikke et menneske i gatene. Plutselig sto det folk og målte temperaturer på bussene og på arbeidsplassene. Men den gang tok det flere måneder før slike tiltak ble satt inn, sier han til Dagbladet.

Håndteringen og kommunikasjonen i starten var altfor dårlig, mener Kristoffersen. Samtidig forteller han at myndighetene har gjort mye siden den gang.

- I dag er det straff for dem som ikke rapporterer, og de kan vente seg alvorlige represalier. Men ledelsen i Wuhan får kritikk for dårlig håndtering, og ordføreren har tilbudt å gå fra stillingen. I det store bildet kan jeg ikke se at ledelsen i partiet har noe motiv for å skjule informasjon om utbruddet, tvert imot så må de vise befolkningen at de klarer å håndtere slike kriser, sier han.

Restriksjoner og tiltak

Også PRIO-forsker Stein Tønnesson sier det ikke er mulig for kinesiske myndigheter å dysse ned coronaviruset.

- Frykten for dette viruset er så stort. Det er ikke mulig å dysse det ned på det nåværende tidspunkt. Det er absolutt noe alle har hørt om og midt i nyttårsfeiringen, sier han til Dagbladet.

Han mener lederskapet i Kina forstår alvoret og har gjennomført effektive tiltak, og sier også at kinesernes tidligere erfaringer med epidemier gjør dem mer bevisste.

Myndighetene har derfor innført en rekke restriksjoner på offentlig transport og gruppereiser. Søndag ble beboere i Guangdong og i Jiangx pålagt å bruke ansiktsmasker når de beveger seg utendørs.

- Asiatene og kineserne har hatt erfaringer fra tidligere epidemier. De er mye mer bevisste på å unngå å puste på andre enn noen er i Europa. Det er folk med ansiktsbind på flyplasser, drosjer og i gatene, sier Asia-forskeren på telefon til Dagbladet fra Yangôn i Myanmar.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Legen som slo alarm

Man tror at en kinesisk lege som hadde behandlet pasienter i Guangdong-provinsen brakte SARS til Hongkong. Der skal vedkommende ha fått symptomer, og skal ha smittet minst 10 andre gjester som bodde på samme hotell.

Åtte av disse gikk om bord fly til Canada, Singapore, USA og Vietnam. Det ble til slutt registrert 8000 smittetilfeller i 37 land.

Carlo Urbani er kjent som den første WHO-legen som identifiserte SARS om en ny og dødelig sykdom. Ifølge organisasjonen jobbet Urbani, en ekspert på parasittinfeksjoner, på deres kontor i Hanoi da SARS begynte å spre seg.

I Leger uten grensers minneord om Carlo Urbani kommer det fram at han undersøkte en kinesisk-amerikansk forretningsmann i februar 2003, som be lagt inn med mistanke om fugleinfluensavirus som viste seg å være alvorlig akutt respirasjonssyndrom (SARS).

Etter undersøkelsen var diagnosen klar: Dette var et uvanlig tilfelle av en «ukjent, smittsom sykdom», ifølge WHO. Urbani varslet organisasjonens hovedkvarter i Sveits.

- Hans raske handlinger hjalp til med å begrense epidemien ved å utløse en global aksjon som til slutt reddet livet til utallige mennesker, skriver WHO.

Ble smittet

Urbani tilbrakte flere dager på sykehuset.

- Da folk be veldig bekymret på sykehuset, var han der hver dag, samlet prøver, snakket med de ansatte og styrket infeksjonsprotokollen, sa Pascale Brudon, WHOs representant i Vietnam, etter Urbani døde, ifølge Leger uten grensers minneord.

Det var farlig arbeid, og Urbani skal ha innsett hatt han hadde blitt smittet 11. mars.

- Hvis jeg ikke kan jobbe i slike situasjoner, hva er jeg her for? Svare på e-poster og gå på fester og gjøre papirarbeid?, skal han ha sagt til sin kone.

Han var en av 80 personer, inkludert mange helsearbeidere, som ble smittet av forretningsmannen, som også døde. 29. mars 2003 døde han av en komplikasjon relatert til SARS.

Sporet til flaggermus

Det skulle ta lang tid før forskere klarte å spore den genetiske kilden til viruset. I 2017 fant forskere en populasjon av virusinfiserte flaggermus som de knyttet til SARS-utbruddet.

Etter mange års søk i Kina rapporterte forskerne at de hadde funnet en avsidesliggende hule i Yunnan-provinsen, som er hjemmet til hesteskoneser - en familie i ordenen flaggermus - som bærer en stamme av et virus kjent som coronavirus. Denne stammen har alle de genetiske byggesteinene for typen som trigget det globale utbruddet av SARS i 2002, skrev The Guardian i 2017.

Sars har vært nominativt meldingspliktig siden 2003. Ingen tilfeller er diagnostisert i Norge, skrev Folkehelseinstituttet i 2010.

Kan spres til Norge

FHI er forberedt på at coronaviruset kan spre seg til Norge.

- Viruset kan nå Norge når som helst. Det kan for eksempel komme med reisende fra Kina, sa overlege Siri Helene Hauge i Folkehelseinstituttet til NTB søndag.

Norske myndigheter har satt i verk en rekke tiltak for å forberede seg. Man har fått på plass verktøy for å diagnostisere sykdommen raskt hvis den kommer til landet, og det er sendt ut retningslinjer til helseaktører over hele landet om hvordan de skal forholde seg.

Foreløpig finnes det ingen vaksine mot viruset, men kinesiske forskere har klart å isolere det, noe som er et viktig skritt på veien for å utvikle en vaksine.

- Det er en luftveisinfeksjon. Den smitter på samme måte som annen forkjølelse og influensa. Da gjelder det altså å ha god håndhygiene og unngå syke folk. På samme måte bør syke folk være forsiktige når de hoster og unngå å smitte andre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer