Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SAS-ansatte satte fyr på SAS-flagget

Stor misnøye med nedleggelsen av verkstedet på Sola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Styret i SAS Technical Services (STS) vedtok mandag denne uka å legge ned avdelingen for flyvedlikehold på Sola - Braathens Technical Services (BTS).

I dag behandlet konsernstyret i SAS saken i et styremøte i København. Styret fastholdt vedtaket fra STS om nedleggelse.

- Vi har kommet frem til samme konklusjon som styret i SAS Technical Services (STS), sa styreleder Egil Myklebust på pressekonferansen i dag.

Satte fyr på flagget

Det likte de ansatte i flyverkstedet dårlig, og satte like så godt fyr på SAS-flagget for å markere sin misnøye med styrets endelige beslutning.

Deretter firte de flagget til halv stang. 

- Vi fikk produktansvar for 53 Boeingfly. Vi så for oss et langt liv med denne beslutningen. Vi har omstilt oss og gått ned i lønn. Og så skal vi få vite på kort tid at vi skal nedlegges. Dette er planlagt spill, og vi er ikke bare forbanna, men skuffet, sa Per Ramslie i Norsk Flyteknikerorganisasjon Sola.

- Pest eller kolera

SAS-FLAGGET BLE SATT I BRANN: De 265 ansatte var svært skuffede over nedleggelsen. Alle foto: Scanpix
SAS-FLAGGET BLE SATT I BRANN: De 265 ansatte var svært skuffede over nedleggelsen. Alle foto: Scanpix Vis mer

Ledelsen i SAS mener at markedet var så presset at de ikke hadde noe valg.

- Vi kan ikke lenger opprettholde fire verksteder. Vi har to alternativer: Å legge ned på Sola eller Gardermoen. Og det er mest hensiktsmessig å ha verkstedet i nærheten av hovedstaden når det bare er plass til ett, sa Myklebust.

- Vi skjønner at de ansatte som mister jobben på Sola, er forbannet. Vi hadde valget mellom pest eller kolera. Og valgte Sola, sa konsernsjef Jørgen Lindegaard.

265 ansatte overflødige 

Dermed vil driften på Sola bli gradvis trappet ned, mens flyvedlikeholdet i SAS skal sentraliseres til Gardermoen, Arlanda utenfor Stockholm og Kastrup ved København.

Ifølge STS skal et program iverksettes for å hjelpe de 265 Sola-ansatte med å finne nye jobber. Alle ansatte skal være sikret lønn ut året, og ansatte over 59 år skal være garantert fortsatt jobb i SAS-konsernet.

Går av i august 

På pressekonferansen uttalte avtroppende konsernsjef Jørgen Lindegaard at han kommer til å fortsette til første august.

Deretter skal Gunnar Reitan ta over som konstituert konsernsjef inntil en ny permanent sjef blir funnet.

Støttes av Boeing

Avgjørelsen om nedlegging er kontroversiell. De ansatte på Sola har blant annet fått støtte fra flyprodusenten Boeing, som mener at vedlikeholdsbehovet kommer til å øke og at BTS på Sola vil kunne gjøre en god og viktig jobb.

- Utsiktene fremover er så gode at det er ufattelig at SAS som eier ikke satser på å utvikle Braathens Technical Services (BTS) i stedet for å legge ned. Den potensielle arbeidsmengden er så stor at det er mer enn nok av arbeid for både Sola og Gardermoen, sier Boeings tekniske direktør i Europa, Thor Gunnar Johansen, til Stavanger Aftenblad.

MÅ GÅ I AUGUST: Konsernsjef i SAS, Jørgen Lindegaard, må gå av etter sommeren.
VANT IKKE FRAM: Braathens Technical Services-tillitsvalgt Simen Wiull la tirsdag frem en strategi for å redde arbeidsplassene på vedlikeholdsbasen på Sola. SAS-konsernet valgte likevel nedleggelse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media