ASKEFAST: Mange måtte utsette reisene sine da askeskyen fra Island herjet flyområdet i april. Nå får mange tapte penger tilbake. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
ASKEFAST: Mange måtte utsette reisene sine da askeskyen fra Island herjet flyområdet i april. Nå får mange tapte penger tilbake. Foto: Ørjan F. EllingvågVis mer

SAS betaler tilbake 25 000 askebilletter

Mange kan vente seg en pengehilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
SAS-konsernet sender i disse dager en pengehilsen til vel 25.000 kunder som ble rammet av askeskyen tidligere i år. Og ytterligere 5.000 venter på å få sine krav behandlet.

Erstatningen er fra de aprildagene da Europa gikk i stå, og nordmenn, dansker, svensker og andre satt askefast med flybilletter som ikke kunne brukes.

Men det er ikke bare flybilletter SAS refunderer. Pressesjef i SAS Danmark, Mikkel Thrane, sier til det danske nyhetsbyrået Newspaq at vel 4.000 reisende som strandet ute i verden, også får refundert for hotell og mat.

Erstatningene beløper seg totalt til vel 185 millioner av de vel 700 millioner svenske kroner som SAS tapte på grunn av den islandske vulkanen, går det fram av halvårsregnskapet som flyselskapet presenterte onsdag.

Lavpriskampanje SAS lanserte onsdag selskapets største lavpriskampanje noensinne. Én million billigbilletter skal spres ut over markedet, ifølge avtroppende konsernsjef Mats Jansson, for å bidra til økt kapasitetsutnyttelse og til at flere blir oppmerksomme på flyselskapets varemerke samt de reiseprodukter som tilbys.

- Økende tilfredshet viser at satsing på service og enkle og attraktive priser gir resultater, sier Jansson. Han er meget tilfreds med prognosene for resten av året: Økende trafikk i Economy Extra og på Business, rekordaktig belegg på de interkontinentale rutene og en trafikkøkning på minst 4 til 6 prosent.

- Dette bidrar til den plattform vi behøver for lønnsom trafikkvekst. Vi gjeninnsetter et langdistansefly for å øke avgangene til Asia og USA, og i Skandinavia øker vi kapasiteten mellom de tre hovedstedene, sier Jansson.

Overskudd i 2. kvartal Flyselskapet fikk et resultat før skatt på minus 600 millioner svenske kroner i annet kvartal. Asken fra Island har påvirket resultatet negativt med rundt 700 millioner kroner. Justert for askeskyens effekter gikk derfor SAS med overskudd i annet kvartal 2010, sier konsernsjef Mats Jansson.

Tapet på 600 millioner svenske kroner er mindre enn analytikere på forhånd hadde ventet. Det er også redusert sammenlignet med annet kvartal i fjor, da SAS gikk med 1.039 millioner svenske kroner i minus.

Omsetningen har sunket til 9.979 millioner svenske kroner fra 12.223 millioner i annet kvartal i fjor, viser kvartalsrapporten. Samtidig har antall passasjerer gått ned med 8,3 prosent til 6,3 millioner.

Resultat før skatt for første halvår samlet sett er minus 1.572 millioner svenske kroner, mot minus 2.018 millioner i første halvår i fjor. NTB