SAS Braathens ut i streik

400 flyavganger innstilt. Streiken blant 1070 kabinansatte rammer de fleste flyavganger i Norge fra morgentimene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 05.45 gikk de kabinansatte i SAS Braathens ut i streik. Meglingen har pågått i hele natt, uten enighet.

De aller fleste rutene innenlands stoppes med øyeblikkelig virkning. Unntaket er enkelte ruter mellom Stavanger, Trondheim og Tromsø.

Rutene mellom Norge og København går som normalt mens forbindelsene til Stockholm og Helsingfors blir redusert.

Følgende ruter blir ikke berørt av streiken

Flygninger som er planlagt å gå torsdag 6. april

For stor avstand

- Norsk Kabinforening valgte å forlate forhandlingene, da avstanden mellom partene var for stor. Dette betyr en nærmest total lammelse av SAS Braathens flyavganger, sier informasjonssjef i SAS Braathens, Kenneth Vikse, til Dagbladet.no.

1070 av 1100 ansatte som er tilknyttet Norsk Kabinforening tas ut i streik med umiddelbar virkning. Meglingen med foreningen som representerer de tidligere Braathens-ansatte, SAS Braathens Kabinforening, pågår fortsatt.

STREIK: Meglingene natt til torsdag ga ingen resultater, og Norsk Kabinforening trakk sine medlemmer ut i streik. Foto: Scanpix
STREIK: Meglingene natt til torsdag ga ingen resultater, og Norsk Kabinforening trakk sine medlemmer ut i streik. Foto: Scanpix Vis mer

- Her håper vi fortsatt på en løsning. Hvis heller ikke disse forhandlingene fører fram, tas 360 av deres 800 medlemmer ut, sier Vikse.

Adm. direktør Petter Jansen i SAS Braathens var krass i sin kritikk av forhandlingsmotparten som ikke ville fortsette meglingen, da han møtte

pressen etter bruddet.

-Det er beklagelig at det blir streik hos en gruppe som har over 400.000 kroner i året i lønn og tjener 25 prosent mer enn kolleger i konkurrerende selskaper, sa Jansen til TV 2 Nyhetene. 

-Må bli seriøs

Leder for de streikende kabinansatte, John Lyng, er ikke mindre krass i karakteristikken av sin motpart.

-Arbeidsgiver må føre en seriøs linje før denne situasjonen kan finne noen løsning. En stor del av tiden hos Riksmeglingsmannen har vi ikke sett noe til arbeidsgiveren i det hele tatt, sa Lyng i TV 2 God Morgen Norge.

Ring 05400

SAS Braathens ut i streik

Norsk Kabinforening krevde blant annet likelønn, samt justeringer i pensjon, arbeidstid og forsikring. De ønsket en felles tariffavtale for alle kabinansatte i SAS og de som tidligere var ansatt i Braathens.

All utenlandstrafikk blir også berørt. Unntaket de rutene mellom norske byer og København, Stockholm og Helsingfors som utenlandske flyselskaper flyr. Lufthansas rute til Frankfurt blir heller ikke berørt.


Det er mulig å få refundert eller endret billetter som følge av streiken. SAS Braathens har økt bemanningen på sitt kundesenter og oppfordrer reisende til å enten ringe dit, på telefon 05400, eller sjekke selskapets
hjemmesider.

Rammer

28.000 passasjerer

i dag

Ifølge nrk.no er det 28.000 passasjerer som har bestilt billetter med SAS Braathens i dag. Fra i morgen til 17. april - 2. påskedag - har 189.500 personer bestilt flytur med SAS Braathens. 

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

MISFORNØYD: Administrerende direktør Petter Jansen