NYE RUTINER:  SAS endrer arbeidsrutiner og innfører en regel om at det alltid skal være to personer i cockpiten på selskapets fly. Foto: NTB Scanpix
NYE RUTINER: SAS endrer arbeidsrutiner og innfører en regel om at det alltid skal være to personer i cockpiten på selskapets fly. Foto: NTB ScanpixVis mer

SAS endrer cockpit-regler etter flystyrt

Følger etter Norwegian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS endrer arbeidsrutiner og innfører en regel om at det alltid skal være to personer i cockpiten på selskapets fly, ifølge NTB.

Dermed følger selskapet etter Norwegian, som i går annonserte at de ville innføre den samme regelen.

Flygesjef i Norwegian, Gudmund Taraldsen, sa i går til Dagbladet at de nye rutinene vil bli innført med umiddelbar virkning.

- Vi holder på med å endre rutiner. Vi skriver og justerer det mens vi snakker her. Det går i korthet ut på at vi skal ha to personer i cockpit til enhver tid. Om den ene må ut av en eller annen grunn, skal en annen fra besetningen oppholde seg i cockpit så lenge den andre er ute, sa Taraldsen om den annonserte regelendringen.

Samme linje som USA I USA har de allerede slike regler, mens det her i Europa er frivillig om flyselskapene skal følge en slik praksis.

Det er nemlig EUs organ for flysikkerhet, EASA, som legger føringer for EØS-landene.

- Vi har lagt oss på linje med USA her for å sikre oss om at det skulle skje noe med vedkommende som sitter igjen, og at han eller hun ikke er i stand til å gjøre jobben sin, sier Taraldsen.

I kjølvannet av tirsdagens tragedie er det reist en rekke spørsmål rundt både sikkerhetsrutinene om bord i et fly og hva slags psykologiske tester som utføres på pilotene. Norwegian og SAS er ikke alene om å endre rutinene i cockpit.

Europa følger etter Like før klokka 01.00 natt til fredag ble det klart at den tyske luftfartsorganisasjonen BDL, en sammenslutning av alle landets flyselskap og flyplasser, innfører samme regler.

I Canada har landets luftfartsmyndigheter innført den samme regelen. Det har også det britiske flyselskapet EasyJet gjort.

Storbritannias luftfartstilsyn har også sagt at de vil gå gjennom sine rutiner. Flyselskapet Air France sier til Bloomberg at de nå vurderer å gjøre det samme.