SAS får 314 millioner i bot

EU-kommisjonen mener alliansen mellom SAS og Maersk Air er ulovlig, og har idømt flyselskapene millionbøter. SAS vil trolig anke dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to års granskning kom EU-kommisjonen i dag med sin konklusjon om samarbeidet mellom SAS og Maers Air. Kommisjonen fant avtalen mellom de to flyselskapene ulovlig, skriver Jyllands-Posten.

- Jeg beklager dypt at SAS i denne saken har overtrådt de konkurranserettslige regler som gjelder innen EU, skrev Jørgen Lindegaard, konsernsjef i SAS, i en pressemelding etter at dommen var klar.

Hemmelig avtale

Ifølge EU-kommisjonens innstilling SAS og Maersk Air ha delt markedet mellom seg og begrenset konkurransen i strid med EU-reglene. Avtalen gikk ut på at Maersk Air overlot flyruta København-Stockholm til SAS, som til gjengjeld lot Maersk få ruta til Venezia, samt at de trakk seg fra ruta Billund-Frankfurt.

Ifølge kommisjonen har SAS og Maersk ført EU bak lyset med feilinformasjon. Selskapene søkte om godkjennelse av et begrenset samarbeid, men at sannsynligvis var det en hemmelig avtale med langt større konsekvenser. SAS skal ha tjent omkring 320 millioner på avtalen med Maersk om ruta til Stockholm-København, noe SAS tidligere har avvist som ren spekulasjon.

Millionbøter

EU-kommisjonen fastsatte bøtene til 39 375 000 euro (omtrent 314 millioner NOK) for SAS, og 13 125 000 euro (omtrent 104,7 millioner NOK) for Maersk Air.

Etter at nyheten kom ut i dag falt ifølge Jyllands-Posten SAS-aksjen til kurs 83 - et fall på 1,50 danske kroner.

SAS anker

Konsernsjef Jørgen Lindegaard understreker at SAS anser avgjørelsen som et politisk signal til hele luftfartsindustrien.

- Det er av vår oppfatning at kommisjonen har gått utover vanlig praksis i liknende saker og derfor anser vi det som vesentlig å få prøvet avgjørelsen for en høyere instans.