Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SAS får kjøpe Braathens

Konkurransetilsynet gir SAS tillatelse til å kjøpe Braathens. Alternativet er ifølge tilsynet konkurs for Braathens. Men det er flere skjær i sjøen før et eventuelt salg er i havn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Braathens suspendert fra børsen

Konkurransetilsynet holdt i formiddag en pressekonferanse om SAS' ønske om å kjøpe flyselskapet Braatens.

Pressemeldingen som ble delt ut like før klokka 12, og som ligger på tilsynets hjemmesider, forteller at tilsynet har gitt sin tillatelse til at SAS får overta konkurrenten.

Slik begrunner Konkurransetilsynet at de lar SAS kjøpe 68,8 prosent av Braathens-aksjene.

Ifølge pressemeldingen skal det ikke være knyttet betingelser til bonusordningene:Braathens melder at de er fornøyde med tilsynets avgjørelse.- Vi er glade og lettet, spesielt på vegne av våre medarbeidere (...) Avgjørelsen som nå er tatt er bra for kundene, det norske samfunn og for Braathens, sier Arne A. Jensen på vegne av selskapet i en pressemelding på Braathens nettsider.

Ikke overraskende

Fra flere hold ble det regnet som sannsynlig at SAS i dag ville få tommelen opp for å kjøpe den avtalte aksjeposten i konkurrenten Braathens.Tilsynet satte i utgangspunktet foten ned for fem måneder siden, da de to selskapene tok til å snuse på hverandre. Konkurransemyndighetene fryktet at mindre konkurranse ville forverre konkurransesituasjonen for passasjerene. Uten Braathens å slåss med, mente de SAS kunne øke prisene og redusere flytilbudet.Det var også dette momentet som fikk nyutnevnt arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman til å ta til orde mot oppkjøp på sin første arbeidsdag. Dette ble senere moderert ettersom Normans eget departement er ankeinstans i saken.Grunnen til at tilsynet har snudd, er frykten for en snarlig Braathens-konkurs.Et medvirkende element til at beslutningen ble fattet tidligere enn ventet, var at terrorangrepene mot USA sendte hele verdens flyindustri ut i en krisetilstand. Situasjonen i Braathens ble også verre.

Skjær i sjøen

Selv om Konkurransetilsynet godkjenner at SAS kjøper Braathens, må flere andre vilkår oppfylles før et eventuelt salg kan fullføres, melder NTB. Blant annet må minst 90 prosent av Braathens-aksjonærene godta budet fra SAS. - Det er i dag uklart om forutsetningene og vilkårene i avtalen er eller vil bli oppfylt. Dette skal det i den nærmeste perioden bringes klarhet i, heter det i en pressemelding som er lagt ut på SAS' nettsider.Det understrekes at avtalen mellom Braathens' majoritetseiere og SAS inneholder en rekke vilkår i tillegg til forutsetningene om myndighetenes godkjennelse. Vilkårene er blant annet knyttet til Braathens' økonomiske status og visse juridiske forhold.SAS legger også stor vekt på at internasjonal luftfart er i en helt annen situasjon i dag enn i mai, da avtalen ble inngått.

KAN BLI KJØPT: Konkurransetilsynet mener et eventuelt SAS-oppkjøp er eneste alternativ til konkurs for Braathens. Foto: SCANPIX
KAN KJØPE: SAS-sjefen Jørgen Lindegaard kan sikre seg 68,8 prosent av Braathens-aksjene med Konkurransetilsynets velsignelse.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart