SAS-fly måtte nødlande i Västerås

Røykutvikling om bord. Flere passasjerer i sjokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et SAS-fly måtte i ettermiddag foreta en nødlanding på flyplassen Hässlö i Västerås, melder Aftonbladet.se

Flyet, en Boeing 737, var på vei fra Oslo til Arlanda til Stockholm, da det ble observert røyk i kabinen.

Kjenner ikke til årsaken

Flyet nødlandet i Västerås klokka 15.43.

Det var 96 passasjerer, en baby og seks svenske crewmedlemmer om bord i det svenskeide flyet, ifølge Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS Norge.

Han kjenner på nåværende tidspunkt ikke til om, og eventuelt hvor mange nordmenn som var med på denne flyturen.

- Årsaken til at flyet gikk ned, var fordi noen hadde observert røyk som sivet inn i kabinen. Siden man ikke visste årsaken til dette, valgte man å gå ned på nærmeste flyplass, der det ble foretatt en hurtig evakuering, sier Johansen til Dagbladet.no.

Passasjene fikk forlate flyet ved hjelp av nødskliene, som ble raskt blåst opp utenfor flydørene.

FRYKTET ET HAVARI: Boing 737-flyet, på vei fra Oslo til Stockholm, måtte i ettermiddag foreta en nødlanding på en flyplass i Västerås, på grunn av røykutvikling i kabinen. Årsaken til røyken har foreløpig ikke blitt oppdaget. Foto: ERIK LIND
FRYKTET ET HAVARI: Boing 737-flyet, på vei fra Oslo til Stockholm, måtte i ettermiddag foreta en nødlanding på en flyplass i Västerås, på grunn av røykutvikling i kabinen. Årsaken til røyken har foreløpig ikke blitt oppdaget. Foto: ERIK LIND Vis mer

I sjokk

Brannvesenet, politiet og ambulanse var på plass da flyet landet.

- Det er indikasjoner på røyk, men tårnet så ingenting, sier Johan Beischer ved Flygräddningscentralen til Aftonbladet.se.

Ifølge Aftonbladet.ses kilder skal flere av passasjerene være i sjokktilstand på grunn av nødlandingen.

Redningsmannskapene oppdaget ingen stikkflammer på flyet. 

- Men det var røykfylt og passasjene hadde på seg maskene når flyet landet. Flere var naturligvis sjokkerte og samtlige kommer til å få en legeundersøkelse for å sjekke eventuelle røykskader, sier operasjonsleder Per Strömbäck ved Västeråspolisen til Aftonbladet.se.

Beroliget av kapteinen

Passasjerene ble hentet ut fra flyet og kjørt til terminalen, der de nå tas hånd av medisinsk personell.

- Kapteinen har nettopp hatt en samtale med passasjerene i terminalbygget. Vi har også flere andre tilstede der, som ivaretar de eventuelle behovene for omsorg og omtanke, forklarer Johansen.

Flyet har blitt satt på bakken, i påvente av tekniske undersøkelser.

Passasjerene fraktes videre med buss til Stockholm, en tur på drøye 20 mil. 

Ifølge informasjonssjefen foregikk nødlandingen uten noe særlig dramatikk. 

- Jeg har i alle fall ikke fått beskjed om noe dramatikk ombord. Nødlandingen ble foretatt av sikkerhetsmessige rutiner. Det er en også en standardprosedyre at oksygenmaskene tas i bruk under røykutvikling.