I STYRET: Elisabeth Goffeng, ansatt-representant og leder for Norsk kabinforening, sier ledelsen vilje til å gå ned 20 prosent i lønn vil ikke påvirke deres evne til å brødfø familiene deres. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I STYRET: Elisabeth Goffeng, ansatt-representant og leder for Norsk kabinforening, sier ledelsen vilje til å gå ned 20 prosent i lønn vil ikke påvirke deres evne til å brødfø familiene deres. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

SAS-flyvert må jobbe i 17 år for å tjene like mye som i Norwegian

Mange SAS-ansatte blant de lavest lønna i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere grupper av SAS-ansatte er blant de lavest lønnede i Norge. Nyansatte flyverter har en årslønn på cirka 270.000 kroner.

Ifølge Klassekampen som har hentet inn en oversikt over SAS-ansattes lønn, har en nyansatt flyvert i SAS en månedslønn på 22 600 kroner, inkludert alle tillegg. I Norwegian begynner flyvertene på 24 200 kroner. Det tar 17 år for en flyvert i SAS å komme opp på samme lønn som kollegene i Norwegian.

Kabinpersonalet i SAS må dessuten tåle 42-timers standard arbeidsuker, ingen skifttillegg og døgnkontinuerlig skiftarbeid. Dessuten har de arbeidshelg tre av fire helger i måneden.

I en epost fra Næringsdepartementet som Klassekampen har fått tilgang til, framgår det at den norske regjeringen har stilt særlig harde betingelser om endringer i lønn og pensjon.

Ultimatum I forbindelse med den omfattende spareplanen som SAS la fram mandag, vil flyselskapet at arbeidsuken skal utvides til 47,5 timer, med mulighet for å jobbe 60 timer ved forsinkelse, ifølge Norsk kabinforening, den største fagforeningen til de norske kabinansatte i SAS.

Samtidig er fagorganisasjonene i SAS stilt overfor et ultimatum om å akseptere lønnskuttene fra SAS-ledelsen innen søndag denne uka, om ikke selskapet skal gå konkurs.

- Det vi er blitt stilt overfor når det gjelder lønnskutt, vil påvirke våre medlemmers evne til å brødfø familien og til å betale sine huslån, sier Elisabeth Goffeng, leder for Norsk kabinforening.

- Vår toppledelse har valgt å «gå foran med et godt eksempel», ved å gå ned 20 prosent i lønn, fra lønninger på mellom fem og ti millioner. Det er ikke et kutt som påvirker deres evne til å brødfø familien, for å si det sånn, understreker Goffeng.

Uaktuelt å kutte Asbjørn Wikestad, leder for SAS' største fagforening i Norge, SAS personalklubb, avviser lønnskutt og er også svært kritisk til SAS-direktørens lønnskutt fra ti til åtte millioner kroner.

Asbjørn Wikestad sa til NTB onsdag.at medlemmene ikke har en eneste krone å gi fra seg.

- Vi er helt nede på grunnfjellet etter å ha avstått fra lønnsvekst i flere år. Samtidig har vi effektivisert, rasjonalisert og økt produktiviteten. Det er ikke bakkepersonalet som skaper problemer for SAS, sa Wikestad.

SAS personalklubb opplyser at de som sitter i innsjekkingsskranker og ved utgangen, tjener mellom 24.000 og 25.000 kroner i måneden og har i tillegg «heftige skiftordninger».

Wikestad mener som Goffeng at ledelsens egne lønnskutt ikke monner i det hele tatt.

- Folk sitter og styrer et konkursbo og det skal de ha åtte millioner for. I mine ører er det helt vilt, sier Wikestad til Klassekampen.

(NTB)