- SAS fortalte oss ikke sannheten

Halvveis til Stavanger ble passasjerene fortalt at flyet måtte snu. Flere reagerer på at de ikke fikk vite den egentlige grunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| GARDERMOEN (Dagbladet): Oppgitte passasjerer fikk ikke kommet seg hjem likevel, da tre SAS-fly måtte snu på grunn av at de kom for nær randsonen mot området der det kan komme askeskyer.

- Det er veldig dårlig av SAS å la være å fortelle oss sannheten. I flyet sa piloten at vi måtte snu, men sa at han ikke visste hvorfor. Da vi landet på Gardermoen, ble vi fortalt av SAS at myndighetene hadde stengt hele luftrommet over Stavanger. Men det stemmer jo ikke, sier en opprørt Harald Dale (66) til Dagbladet.

Han mener SAS burde fortalt passasjerene at selskapet ikke kunne fly fordi de ikke hadde fått på plass regler i forhold til å fly på egen sikkerhet.

- Ville heller flydd Norwegian- Dersom vi hadde fått vite at Norwegian fløy til Stavanger, ville vi kansellert billetten med SAS og heller flydd Norwegian. Mens vi har ventet på å komme oss til Stavanger med SAS, har to Norwegian-fly tatt av til samme destinasjon, sier Nina Støle (41), som hadde med seg datteren Mie (5) da flyet måtte askesnu.

Slik forklarer SAS hva som skjedde:

- Årsaken var at randsonen, sikkerhetssonen i det nye askekartet flyene opererer etter, nærmet seg Kjevik lufthavn. De nye reglene, hvor det er tillatt å fly i sikkerhetssonen på eget ansvar, kom i ettermiddag. SAS har enda ikke et regelverk på plass for å gjennomføre slike flyvninger, og flyene valgte derfor å snu, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til Dagbladet.

Lang køPå Gardermoen samlet det seg i går kveld en lang kø av folk som måtte booke om billetten sin etter at flyene snudde. De fikk ikke denne informasjonen, forteller flere av passasjerene.

Johansen i SAS sier at han ikke vet hva slags informasjon passasjerene har fått, men presiserer at det er myndighetsbelagte krav om et regelverk som gjorde at flyene måtte snu.

Flyet var kommet omtrent halvveis til Stavanger, og hadde flydd i 20 minutter da det måtte snu.

VILLE HELLER REIST NORWEGIAN: Nina Støle (41) sier hun ville kansellert billetten med SAS dersom hun hadde fått vite at Norwegian fløy til Stavanger. Her er hun sammen med datteren Mie (5). Foto: Thomas Rasmus Skaug
VILLE HELLER REIST NORWEGIAN: Nina Støle (41) sier hun ville kansellert billetten med SAS dersom hun hadde fått vite at Norwegian fløy til Stavanger. Her er hun sammen med datteren Mie (5). Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Jeg synes det er tåpelig at vi ikke kunne fly hele strekningen når vi først var i luften. Det er merkelig at forholdene skal kunne forandre seg så raskt, sier Ove Bjordal (42).

Da Dagbladet møtte ham på Gardermoen, hadde han vært på reisefot i 29 timer.

- Jeg dro fra Bangkok i går, og vi har byttet fly flere ganger underveis. Da jeg satt på flyet til Stavanger, trodde jeg at jeg endelig skulle komme meg helt hjem, sier Bjordal.

Tekniske problemer I tillegg til at passasjerene måtte snu, hadde de først byttet en gang fordi det første fikk tekniske problemer.

Avinor åpnet luftrommet over Norge tirsdag ettermiddag som en følge av de nye internasjonale reglene der flyselskapene får en større del av ansvaret for å vurdere askefaren.

I likhet med SAS, utarbeider også Norwegian nye og egne prosedyrer for flyginger som kan komme i nærheten av områder med lav konsentrasjon av aske i luften.

Først sent tirsdag kveld fløy Norwegian et fly fra Bergen til Oslo og tilbake, samt fra Oslo til Stavanger, etter at luftrommet som sådan ble åpnet over hele Norge klokken 14 tirsdag.
- Det er viktig å understreke at vi ikke flyr om vi ikke mener det er trygt, sier markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian.

VIL HJEM: Det ble en tålmodighetsprøve å komme seg hjem fra Bankok for disse to. De hadde vært på reisefot i 29 timer da Dagbladet traff dem.  - Jeg er trøtt, sier Nongnuch Juabsri (27). Her sammen med Ove Bjordal. Foto: Thomas Rasmus Skaug
VIL HJEM: Det ble en tålmodighetsprøve å komme seg hjem fra Bankok for disse to. De hadde vært på reisefot i 29 timer da Dagbladet traff dem. - Jeg er trøtt, sier Nongnuch Juabsri (27). Her sammen med Ove Bjordal. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer