TUNG PERIODE: SAS-sjef Mats Jansson er oppe i en krevende periode, med økonomisk krise for flyselskapet. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
TUNG PERIODE: SAS-sjef Mats Jansson er oppe i en krevende periode, med økonomisk krise for flyselskapet. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIXVis mer

SAS gir opp Spanair

Overlater kontrollen til spanske eiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SAS selger seg ned i flyselskapet Spanair, og overlater aksjemajoriteten til spanske aksjonærer, melder selskapet i en pressemelding. Beslutningen kommer mens SAS er oppe i større økonomiske problemer.

Tapsprosjekt
Spanair har lenge vært et tapsprosjekt for de skandinaviske majoritetseierne, og flyselskapets ry ble ytterligere forverret etter flystyrten i Madrid i august.

SAS understreker at de fortsatt vil beholde en betydelig eierandel i Spanair, men hoveddelen av aksjene tilhører heretter en investorgruppe fra Katalonia.

Tapene for SAS i år kan til slutt beløpe seg på hele 5 milliarder kroner, og selskapet ser seg nødt til å kutte kostnadene - trolig med mellom 2 og 4 milliarder.

Forslagene til kutt for de ansatte, blant annet  i form av mer arbeid for mindre lønn og reduserte pensjoner, er særdeles dårlig mottatt av fagforeningene.

Ledelsen i SAS sitter nå i møte i hovedkvarteret i Stockholm.

- Ingen betydning
Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i SAS Norge sier at aksjesalget i Spanair ikke vil ha noen betydning for dem.

- De er et datterselskap slik som oss, så dette er det konsernledelsen som tar seg av, sier Midteide til Dagbladet.no.

Han tror ikke det pågående styremøtet i Stockholm vil gi så veldig mange overraskende svar om konsernets framtid.

- Det er i grunnen et vanlig styremøte, og jeg forventer ikke noen breaking news, sier kommunikasjonsdirektøren.

Spanair har hovedkvarter på Mallorca og har over 2600 ansatte. De disponerer over 50 fly og har nærmere 350 daglige flyginger.