SAS-granskere fant mystisk flydel

Gummipakning i understellet på et ulykkesfly av typen Dash-8 skulle ikke vært der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskerne som undersøker et SAS-fly etter en nødlanding i København nylig, har avdekket en gummipakning de ikke hadde ventet å finne i landingsunderstellet på flyet.

Den lille gummipakningen, en såkalt o-ring, hører ikke hjemme i hjulunderstellet på Dash 8 Q400-maskinen som måtte nødlande på Kastrup lørdag, heter det i den foreløpige rapporten til den danske havarikommisjonen.

Gummipakningen har sannsynligvis sittet i klemme slik at det høyre landingshjulet ikke ble felt helt ut. Akkurat som ved uhellene med SAS sine Dash 8 Q400-fly i Ålborg og Vilnius i september var det i den såkalte aktuatoren i landingsunderstellet at feilen oppsto. Men mens de to første uhellene skyldtes slitasje i en sylinder, er det denne gangen altså trolig snakk om en gummipakning som blokkerte hjulet.

- O-ringen kommer ikke fra aktuatoren, og dens opprinnelse er foreløpig ukjent, står det i den foreløpige rapporten fra havarikommisjonen, som ble lagt fram tirsdag kveld.

Samtidig mener havariekspertene at det er snakk om en feil som kun gjelder flyet som havarerte lørdag.

- Den utilsiktede tilstedeværelsen av o-ringen og konsekvensene som ble forårsaket av denne, blir vurdert til bare å gjelde denne flymaskinen, heter det i rapporten.

Havarikommisjonen skal nå forsøke å finne ut hvor gummipakningen kommer fra.

(NTB)