SAS hadde flere uhell i fjor

I juli i år har SAS registrert 51 episoder av teknisk eller sikkerhetsmessig art. Nå opplyser SAS at de hadde langt flere rapporteringer i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- SAS er rammet av agurktiden i norske medier, sier informasjonskonsulent Trine Løvberg i flyselskapet til NTB.

Hun kan dokumentere at antall rapporteringer fra selskapets flygere er langt lavere i år enn for eksempel i fjor.

- Gjennomsnittet ligger på 60 rapporter totalt per måned. I juli i år lå vi på 51 rapporter, og det er ikke gjort endringer med den terskelen som gjelder for at noe som er uvanlig skal rapporteres.

- Det er skapt et inntrykk av at SAS denne sommeren er rammet av et unormalt høyt antall episoder av sikkerhetsmessig eller teknisk art. I virkelighetens verden lå tallet høyere i fjor, sier Løvberg.

Bagatelliserer ikke

- I SAS har vi alltid lagt stor vekt på sikkerhet og det siste vi vil gjøre er å bagatellisere en episode som kvalifiserer for rapport fra flygeren, sier Løvberg.

Regelen er imidlertid slik at selv det minste avvik fra normal standard skal rapporteres samtidig som flygeren treffer tiltak som for eksempel å ta flyet ned igjen.

- Alt blir tatt på alvor, også episoder som er helt uten dramatikk. Det uheldige er imidlertid at stor offentlighet om udramatiske forhold kan bidra til å skape engstelse hos passasjerer uten grunn, sier Løvberg.

Fabrikasjonsfeil

Den danske havarikommisjonen skal nå se på startmotoren i Dash-8 flyet som mandag ikke tok av fra Kastrup fordi den skjedde en røykutvikling da den ene motoren ble startet.

- Vi mistenker at det kan være en fabrikasjonsfeil på den ene generatoren i startmaskineriet, sier Løvberg.

(NTB)