Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SAS har bestilt 23 Airbus-fly

Flystyrten i New York mandag er en ny kalddusj for den allerede hardt rammede flyindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flytypen Airbus A-300 er imidlertid ikke spesielt ulykkesrammet fra før. Siden debuten i 1972 er modellen levert i rundt 460 eksemplarer, og har vært innblandet i åtte ulykker. Det er omtrent en ulykke per en million flyginger, som ifølge Bo Sehlberg i tidsskriftet Flygrevyn er et nokså normalt tall.

SAS har den siste tiden satset sterkt på Airbus. I 1999 og 2000 bestilte SAS 23 fly fra Airbus-fabrikken, 12 av typen A321, sju A340 og fire A330.

Det første flyet ble ved en tilfeldighet levert på Kastrup i København mandag, en A321. Bare en times tid før flystyrten i New York sendte SAS ut en pressemelding der selskapet forteller om det nye, store, moderne flyet som skulle lande i København mandag kveld.

Siden terrorangrepene mot World Trade Center 11. september har flyselskaper verden over prøvd å kansellere bestillinger på nye f ly. Men det er kostbart å bryte inngåtte avtaler. SAS forhandler for tiden med Airbus om å utsette leveransene av de bestilte flyene.

(NTB)

Hele Norges coronakart