SAS har stanset all trafikk

Sendte seks fly etter midnatt. - Vi skal prøve å hjelpe alle hjem til jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Så skjedde marerittet for julepassasjerer og flyselskap på minst passende tidspunkt:

Etter en kaosdag med tåke og ising kansellerte SAS all trafikk til og fra hovedflyplassen på Gardermoen ved 21-tiden i kveld. Da hadde selskapet fullsatte julefly fram til midnatt.

Etter midnatt bestemte selskapet seg for å lette med seks utsatte fly: til London, Trondheim, Bergen, Kristiansund, Kristiansand, Bodø og Stavanger. Siste avgang for natten var planlagt til 01.15.

- Dette er fryktelig for alle på en av  årets travleste reisedager. Vi skal gjøre det som står i vår makt for at alle skal komme seg hjem til jul, sier kommunikasjonssjef Cathrine Foss Stene til Dagbladet.no.

Krisemøte

Hun må legge på for å være med på et operativt krisemøte på telefonen.

Hun rekker å forklare:

- Først var det tåke og seinere fukt og kulde som skapte ising inne i motorturbinene. Og seint i kveld var det rett og slett så mange fly på Gardermoen som ikke kom noen vei at det er fullt på rullebanen.

- Hvordan  har det seg at Norwegian har fløyet i kveld mens dere har hatt lengre avbrekk?

- Vi har også fløyet, men ved 21-tiden ble summen av negative faktorer for mange.

05400

- Hva skal de akterutseilte passasjerene gjøre - og har dere ledige seter i morgen?

- I morgen er en av årets aller travleste dager, og mye er fullt. Men vi skal gjøre alt som er mulig for å få folk hjem til jul. Alle som har billetter i morgen, må møte opp til vanlig tid. Og de som ikke kom med i dag, må ringe vår servicetelefon 05400 - alternativ reisebyrået eller gå inn på våre nettsider, hvis de har kjøpt billettene på den måten.

70.000 reisende

- Været har gitt oss store forsinkelser fra klokken 13.00 i ettermiddag. Det har vært tett tåke og på et tidspunkt hadde vi mulighet til å få inn ti fly i timen mot 32 normalt. Da var sikten bare på 75 meter, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Gardermoen lufthavn.

Denne torsdagen og fredagen er årets to travleste dager på Gardermoen lufthavn.

Mer tåketrøbbel

- Det er i underkant av 70.000 reisende i dag og noen flere i morgen, forteller Kobro til NTB.

Ifølge Meteorologisk institutt er det store sjanser for at værtrøbbelet vil vedvare fredag.

- Kan fly i hele natt

Her finner du oversikt over alle fly som hadde planlagt avgang fra Gardermoen fra klokka 17 i ettermiddag - og når de eventuelt har kommet av gårde.

- Gardermoen kan gjerne være åpen 24 timer i døgnet. Det er alle de ufravikelige sikkerhetstiltakene og flyselskapene selv og tilgjengelige fly som avgjør hvor lenge trafikken kan gå, sier Kobro til Dagbladet.no.

30 helt innstilte fly betyr at over 3000 passasjerer må kjempe om seter som knapt finnes i morgen. Det blir årets nest travleste dag på Gardermoen med 70000 passasjerer.  Rekorden var 72378 passasjerer 15. juni i år på fredagen før fellesferien.

- Været kan verken vi eller flyselskapene gjøre noe med. Ved 22.30-tiden var det 11 minusgrader på bakken og + 5 i 2000 - 3000 fot. Det skaper ekstreme og tidkrevende prosedyrer for avvising, understreker Kobro.

- Mange klager over manglende informasjon på Gardermoen - det er vel flyplassens ansvar?

- Nei, i hovedsak ikke. Vi oppdaterer tavlene og tar de generelle opplysningene over høyttalerne. Men det er hvert enkelt selskap og de fire selskapene som har ansvaret for innsjekking og baggasje (SAS Ground Services, Røros Handling, Widerøe og ServiceAir) som informerer om hva som skjer videre.