SAS STÅR: SAS fly sto på Gardermoen da trafikken ble stanset for en uke siden. Torsdag fløy ikke selskapet til og fra Bergen lufthavn Flesland. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SAS STÅR: SAS fly sto på Gardermoen da trafikken ble stanset for en uke siden. Torsdag fløy ikke selskapet til og fra Bergen lufthavn Flesland. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

SAS har stanset flytrafikken fra flere flyplasser

Bergen, Stavanger, Kristiansand og København er rammet. Norwegian flyr fortsatt disse strekningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): SAS stanser torsdag ettermiddag alle avganger fra Flesland flyplass i Bergen, Sola flyplass i Stavanger og Kjevik i Kristiansand. Også avganger til og fra København er stengt.

- Avgangene til disse byene er kansellert eller utsatt. Vi håper å få flytrafikken i gang igjen i løpet av kvelden, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Dagbladet.

AskeflyvningÅrsaken til at flyene står på bakken er at skandinaviske luftfartsmyndigheter har bedt SAS presisere prosedyrene som skal benyttes når man flyr i luftrom med lave konsentrasjoner av aske, den såkalte sone to i forhold til askeskyen.

- Norwegian forholder seg til norske luftfartsmyndigheter og må derfor ikke forholde seg til like strenge restriksjoner som oss, sier Johansen.

Til tross for at all flyvning til og fra de fire byene er stanset, er SAS operativ med 70 prosent av sine avganger, ifølge johansen.

- Vi beklager selvsagt overfor våre kunder. Vi skulle gjerne ha flydd, men vi vil ha det riktige grunnlaget på plass før vi kan gjennomføre slike flyvninger, sier Johansen.

På eget ansvarUtfordringene er at piloter er blitt fortalt at de flyr på eget ansvar i luftrom som inneholder aske.
 

Klokken 16.47 kom det melding over høyttaleranlegget på Flesland om at SAS stanser alle avganger fra Flesland, melder bt.no.

Terminalsjef Alf Sognefest ved flyplassen sier at Flesland ligger i en sone der man ikke kan garantere at det ikke er aske, og at det er opp til flyselskapene å avgjøre om de vil fly.

Det vil komme nye prognoser om vulkanasken klokka 20 torsdag.

Norwegians avganger fra Bergen går.

- Det er slik at luftrommet er åpent og flyplassen er åpen, og da flyr vi, sier markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian til NTB.

Widerøe har innstilt sine avganger på hele Vestlandet torsdag kveld.